Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Rusia a avariat serios sistemul energetic ucrainean: DTEK a pierdut 50% din capacitatea sa de generare

Facebook
rachete-razboi

Armata ucraineană a anunţat duminică că a lovit două nave ruseşti în timpul unui atac asupra oraşului port Sevastopol din Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, relatează AFP. „Forţele armate ucrainene au reuşit să lovească navele amfibie Iamal şi Azov, precum şi un centru de comunicaţii şi alte infrastructuri ale Flotei ruse de la Marea Neagră", a anunţat Centrul de comunicaţii al forţelor armate ucrainene într-un comunicat.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, î n format „live text”, principalele știri legate de războiul din UcrainaPutin afirmă că atentatul de la Moscova a fost comis de "islamişti radicali" care au încercat să fugă în Ucraina

UPDATE 25 martie, ora 23.35: NATO avertizează Moscova, după un posibil conflict direct deasupra Poloniei: 'Rămânem pregătiţi să protejăm şi să apărăm toţi aliaţii'

Continuarea AICI

UPDATE 25 martie, ora 23.15: Vladimir Putin dă vina pe Ucraina pentru masacrul din Moscova: 'Ştim cine a comis această atrocitate / Ceea ce ne interesează este sponsorul'

Continua AICI

UPDATE 25 martie, ora 22.45: Comisia Europeană va negocia cu Rusia repatrierea tezaurului României, după încheierea războiului din Ucraina

Continuarea AICI

UPDATE 25 martie, ora 22.05: Putin afirmă că atentatul de la Moscova a fost comis de "islamişti radicali" care au încercat să fugă în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că atentatul terorist de vineri de la o sală de concerte de lângă Moscova, revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), a fost comis de "islamişti radicali" care, potrivit acestuia, au încercat să fugă în Ucraina, relatează AFP şi dpa.

"Ştim că (această) crimă a fost comisă de islamişti radicali cu o ideologie împotriva căreia lumea islamică încearcă să lupte de secole", a declarat el în cadrul unei reuniuni guvernamentale, menţionând această legătură pentru prima dată, la trei zile după ce Statul Islamic a revendicat atacul.

"Ştim cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei şi a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul", a adăugat el.

Liderul de la Kremlin a repetat apoi că atacatorii, după atentatul care s-a soldat cu cel puţin 139 de morţi, potrivit unui nou bilanţ, au încercat să fugă către teritoriul ucrainean înainte de a fi arestaţi.

"Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aştepta acolo? Cei care sprijină regimul de la Kiev nu vor să fie complici ai terorii şi susţinători ai terorismului, însă apar multe întrebări", a mai spus preşedintele rus.

La sfârşitul săptămânii trecute, Putin şi serviciile de securitate ruse (FSB) nu au menţionat implicarea jihadistă, evocând în schimb o pistă ucraineană, acuzaţie negată cu fermitate de Kiev şi Occident.

Luni seara, Putin a sugerat totuşi, încă o dată, că atacul ar putea avea o legătura cu Kievul şi susţinătorii săi.

"Imediat, se pune întrebarea, cine beneficiază de pe urma acestui (atac)? Această atrocitate poate fi un nou episod din seria încercărilor care, după 2014, luptă împotriva ţării noastre prin intermediul regimului neonazist de la Kiev", a mai spus el.

"Naziştii, se ştie, nu au evitat niciodată să folosească cele mai murdare şi mai inumane metode pentru a-şi atinge obiectivele", a mai spus Putin.

UPDATE 25 martie, ora 21.00: Soţia opozantului Vladimir Kara-Murza, Evghenia Kara-Murza, se declară în favoarea unui schimb de deţinuţi

Continuarea AICI

UPDATE 25 martie, ora 19.50: Macron face dezvăluiri, după masacrul din Rusia: 'ISIS a avut mai multe tentative şi în Franţa!'

Continuarea AICI

UPDATE 25 martie, ora 18.30: Ucraina a doborât peste 2.000 de rachete balistice şi de croazieră ruse de la începutul războiului, potrivit Ministerului Apărării

Continuarea AICI

UPDATE 25 martie, ora 18.00: Suspecții atacului de la Moscova, supuși torturii: a fost forțat să-și mănânce urechea după ce i-a fost tăiată, electroșocuri în zona genitală

Continuarea AICI

UPDATE 25 martie, ora 17.25: Repararea infrastructurilor energetice avariate de ultimele atacuri ruseşti va fi dificilă şi costisitoare

Ministrul ucrainean al energiei, Gherman Gherascenko, a avertizat luni că pagubele provocate infrastructurilor energetice ale Ucrainei se ridică la "miliarde", după "cel mai mare atac" rusesc asupra acestei reţele de la începutul invaziei ruse, transmite AFP.

Vineri dimineaţă, un puternic atac rusesc cu drone şi rachete asupra unor infrastructuri de generare şi distribuţie a energiei electrice în cel puţin şapte regiuni ale Ucrainei a provocat pene de curent extinse, iar oraşul Harkov, al doilea cel mai mare al ţării, a rămas complet fără curent.

"Cifrele reale nu vor fi cunoscute decât după evaluarea (finală) a pagubelor, dar cred că se cifrează la miliarde, asta este sigur", a spus ministrul Gherascenko în faţa presei, fără a preciza despre ce monedă vorbeşte.

La jumătatea lunii februarie, Banca Mondială, ONU, UE, împreună cu guvernul ucrainean, au estimat până atunci la 486 de miliarde de dolari nevoile financiare pentru redresarea şi reconstrucţia Ucrainei după primii doi ani de război cu Rusia.

Potrivit ministrului ucrainean al energiei, bombardamentul rusesc de vineri a fost "cel mai mare atac de la începutul invaziei" ruse lansate în februarie 2022, şi în acest raid au fost lovite de asemenea infrastructuri care fuseseră reparate de curând.

În acest atac a fost practic distrusă o unitate a uneia dintre cele mai mari hidrocentrale ucrainene, în regiunea Zaporojie, alte diferite centrale electrice fiind de asemenea avariate. Ucraina a fost nevoită astfel să sisteze exportul de electricitate şi să recurgă la importuri de urgenţă.

În iarna 2022-2023, Rusia a bombardat cu regularitate sistemul energetic ucrainean, dar ulterior şi-a schimbat strategia şi s-a axat mai mult pe atacuri asupra ţintelor cu importanţă militară.

Revenirea acum la atacuri masive asupra infrastructurii energetice este o acţiune de represalii în urma recentelor incursiuni ale unor combatanţi ruşi pro-ucraineni pe teritoriul rus la frontiera ucraineană în provinciile Kursk şi Belgorod, şi a bombardamentelor ucrainene în aceste provincii, după cum a precizat Moscova.

În acest timp, Ucraina îşi continuă atacurile cu drone asupra rafinăriilor ruseşti, ca tactică de război asimetric

UPDATE 25 martie, ora 16.45: Zece răniţi, în atacul de luni asupra Kievului. Rachetele hipersonice ar fi vizat sediul serviciilor secrete

Resturile unei rachete supersonice folosite luni de Moscova pentru un nou atac asupra Kievului au distrus o parte dintr-o clădire cu trei etaje din centrul capitalei ucrainene, în timp ce în tot oraşul cel puţin zece persoane au fost rănite, relatează Reuters..

Partea laterală a clădirii, în care se aflau o sală de sport şi o sală de expoziţii a unei academii de artă, a fost redusă la moloz într-o zonă plină de blocuri înalte de locuinţe. Strada din faţa clădirii era plină de cărămizi şi maşini acoperite de un strat gros de praf.

Copiii de la o şcoală au fost nevoiţi să fugă să se adăpostească în timpul atacului, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba.

Sistemul de alertă aeriană al Kievului, care de obicei avertizează cu mult timp înainte de pericol, a sunat cu doar un minut înainte ca prima dintre cele câteva explozii să fie auzită.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au doborât două rachete balistice lansate din peninsula ocupată Crimeea, aflată la o distanţă de peste 500 km.

Resturi de rachete au căzut în districtele Solomianski, Holosiivski şi Darnîţki din capitală, a declarat administraţia oraşului Kiev.

Ambasadoarea americană la Kiev, Bridget Brink, a declarat că Rusia a folosit rachete hipersonice pentru a ataca capitala ucraineană. "În ultimele cinci zile, Rusia a lansat sute de rachete şi drone împotriva unei ţări suverane", a arătat Brink.

Potrivit Kyiv Post, care citează surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene, cele două rachete balistice lansate luni spre Kiev au fost îndreptate împotriva unor spaţii în care se aflau oficiali cu rang înalt din SBU, serviciul de securitate al Ucrainei. Ucraina sărbătoreşte luni Ziua serviciilor de securitate ucrainene.

Rachetele folosite şi doborâte de apărarea ucraineană erau rachete hipersonice 3M22 Zircon, identice cu cele folosite la începutul lunii februarie.

Denumite după mineralul folosit în bijuterii, aceste rachete fabricate de compania rusă KB Maşinostroenia ar avea o rază maximă de acţiune de 1.000 de kilometri şi o viteză de croazieră de peste 6 Mach, adică peste 7.400 de kilometri pe oră, potrivit unei surse citate de agenţia de presă TASS în 2017, după un zbor de testare.

O femeie care lucra în clădirea lovită a fost rănită, a declarat ministrul interimar al culturii, Rostislav Karandieiev. "Nimeni nu a murit, potrivit informaţiilor preliminare", a adăugat el. Cel puţin alte nouă persoane au fost rănite în acest cartier din centrul Kievului, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko.

În aceste condiţii, preşedintele Volodimir Zelenski a făcut un nou apel la aliaţii Ucrainei să furnizeze mai multe mijloace de apărare antiaeriană.

Rusia, care şi-a intensificat atacurile cu rachete şi drone în ultima săptămână, a organizat vineri cel mai mare atac asupra sistemului energetic ucrainean în mai mult de doi ani de război, potrivit Kievului.

Moscova nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la atacul de luni, dar susţine că nu vizează civili sau instalaţii civile.

Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui, a descris Rusia şi pe preşedintele său drept "terorişti", comparându-i într-o declaraţie cu Statul Islamic, care a revendicat responsabilitatea pentru atacul mortal de vineri de la Moscova.

Ambasadorul american la Kiev, Bridget Brink, a declarat că Rusia a folosit rachete hipersonice pentru a ataca capitala ucraineană. "În ultimele cinci zile, Rusia a lansat sute de rachete şi drone împotriva unei ţări suverane", a arătat Brink.

UPDATE 25 martie, ora 13.00: Rusia pregătește ceva în Transnistria: Avertismentul lansat de Chișinău

Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după modelul incidentului care a avut loc în ziua în care la Tiraspol se desfăşura scrutinul pentru realegerea lui Vladimir Putin, organizat în ciuda interdicţiei impuse de guvernul moldovean, notează news.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 martie, ora 11.23: Rusia a avariat serios sistemul energetic ucrainean: DTEK a pierdut 50% din capacitatea sa de generare iar reparațiile vor dura luni de zile

Cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, DTEK, a pierdut 50% din capacitatea sa de generare din cauza atacului în masă al Rusiei din 22 martie asupra sistemului energetic al țării, a declarat CEO-ul uneia dintre filialele sale pe 24 martie, notează Kyiv Independent.

Detalii aici

 

UPDATE 25 martie, ora 11.20: FOTO–VIDEO – Ultimă oră – Rusia bombardează masiv Kievul / Alertă în toată capitala Ucrainei

Sunt din nou bombardamente la Kiev, relatează Kyiv Independent. Exploziile au fost auzite în jurul orei 10.30, totul pe fondul unor alerte de raid aerian.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 martie, ora 8.23: Atac cu drone rusești în sudul Ucrainei - Cel puțin 11 persoane au fost rănite

Cel puțin 11 persoane au fost rănite în urma unui atac cu drone rusești în sudul Ucrainei, anunță luni autoritățile. Un incendiu a izbucnit la o importantă centrală electrică rusă după ce dronele ucrainene au atacat zona.

Detalii aici

content-image

UPDATE 25 martie, ora 07:21 - Serghei Lavrov, interviu pentru filmul documentar 'Belgrad': 'Acțiunile Occidentului sunt cauzate de dorința de a împiedica Rusia să fie o mare putere'

Acțiunile țărilor occidentale în Ucraina sunt dictate de dorința de a împiedica Rusia să fie o mare putere, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat directorului general al TASS, Andrei Kondraşov, pentru filmul documentar "Belgrad" transmis pe postul de televiziune "Rossia-1". C

omentând opinia comună de la Belgrad conform căreia războiul care se desfășoară astăzi în Ucraina a început nu în 2014, nu după lovitură de stat, ci în 1999, când Occidentul a încetat să-și ascundă toate aspirațiile de agresiune, Serghei Lavrov a subliniat că aceasta coincide în întregime cu viziunea rusească, pe care președintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat-o în mod repetat în recentele sale interviuri.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 25 martie, ora 07:14 - VIDEO - Carnajul de la Moscova: cei 4 presupuși atacatori au fost arestați preventiv

Cei patru presupuşi atacatori care au comis atentatul de la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova, soldat cu 137 de morţi, au fost arestați preventiv pentru două luni, relatează AFP, conform News.ro.

Decizia a fost luată de un tribunal din capitala rusă. Cei patru bărbaţi sunt acuzaţi de "terorism" şi riscă închisoare pe viaţă.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 25 martie, ora 07:10 - În ciuda faptului că atacul a fost revendicat de către ISIS, Rusia pare să ignore ipoteza islamistă

Moscova îşi intensifică retorica prin care se îndreaptă către acreditarea ideii că SUA şi Ucraina au pus la cale atentatul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall, soldat cu 137 de morţi şi peste 180 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ. În ciuda faptului că atacul a fost revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic, Rusia pare să ignore ipoteza islamistă, scrie news.ro.

După ce în prima sa reacţie publică după atac Vladimir Putin nu a menţionat nimic despre revendicarea Statului Islamic, în schimb a sugerat că autorii atacului aveau legături în Ucraina, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, acuză aproape direct Washingtonul şi Kievul că ar fi plănuit atacul.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 25 martie, ora 04:06 - Zelenski: 'Inamicul rus a folosit sute de rachete, drone şi bombe, iar în cei doi ani de război nu a existat nicio săptămână în care să nu fie atacuri'

Volodimir Zelenski a pledat din nou, duminică seara, în mesajul video zilnic, pentru mai multe mijloace de apărare antiaeriană arătând că numai într-o săptămână inamicul rus a folosit sute de rachete, drone şi bombe, iar în cei doi ani de război nu a existat nicio săptămână în care să nu fie atacuri din partea Moscovei, scrie news.ro.

„Scutul nostru aerian trebuie să fie consolidat în mod semnificativ. Lucrăm la acest lucru cu toţi partenerii noştri, ale căror decizii pot schimba natura acestui război şi ne pot proteja oraşele şi satele de teroare. Dar, deja, de-acum soldaţii noştri doboară cel puţin o parte din rachete şi majoritatea dronelor”, a spus preşedintele ucrainean.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 25 martie, ora 04:05 - Cei patru suspecți în cazul atentatului de vineri au fost plasați în custodia poliției pentru două luni, conform instanței de la Moscova

Instanţa de la Moscova a dispus plasarea în arest pentru două luni a celor patru suspecţi în cazul atentatului de vineri, informează Rador Radio România.

Tribunalul districtului Basmanny din Moscova a decis luni ca cei patru suspecţi în cazul atentatului sângeros de vineri de la o sală de concerte să fie plasaţi în arest timp de două luni, până la 22 mai, în aşteptarea procesului, potrivit unui comunicat al instanţei publicat pe Telegram.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 25 martie, ora 01:30 - Rusia a distrus cu rachetele un depozit subteran pentru gaze din Ucraina

Un depozit subteran pentru stocare a gazelor din Ucraina a fost atacat duminică în timpul ultimului val de lovituri cu rachete ruseşti asupra centralelor electrice, a declarat compania de energie Naftogaz, administrată de statul ucrainean, care a adăugat că livrările de gaze către consumatori nu au fost afectate, transmite Reuters.

Ministerul Energiei şi distribuitorii ţării au declarat că Ucraina a intensificat importurile de energie electrică şi a oprit exporturile duminică, după recenta serie de atacuri ruseşti, în care importantul producătorul de energie DTEK şi-a pierdut 50% din capacitate, scrie news.ro.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.