Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Membru CSM, despre demersul lui Birchall pe MCV: 'Noaptea ca hoţii? Aşa ceva...'

radu tudor
victor alistar

Demersul ministrului Justiţiei, Ana Birchall, de a convoca reprezentanţii CSM cu certificate ORNISS, vineri seara, la un grup de lucru pe raportul MCV, programat sâmbătă la prânz, este comentat sarcastic de Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii.

"Să înțeleg că punctul de vedere al Garantului independenței justiției se face numai cu aviz ORNIS? Sau să înleg că mesajele transmise vineri noaptea înseamnă cooperare loială?", scrie Victor Alistar pe Facebook.

Ulterior, Alistar a mai afirmat, într-un comentariu la propria postare: "Noaptea ca hoţii? Aşa ceva...!"

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de Consiliul Superior al Magistraturii, la sediul instituției a ajuns vineri seara, la ora 20.16, solicitarea Ministerul Justiției către președintele și vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, prin intermediul corespondenței electronice, ca până sâmbătă, 19 octombrie 2019, ora 12.00, un membru al Consiliului sau un reprezentat autorizat să participe la sediul ministerului la întâlnirea organizată pentru dezbaterea Raportului MCV pentru anul 2019.

Reprezentanții CSM au spus că Ministerul Justiției a informat că raportul are regimul unui document clasificat și poate fi consultat numai la sediul Ministerului, iar participanții la întâlnirea organizată trebuie să fie autorizați pentru a avea acces la informații clasificate, aceste solicitări fiind considerate de CSM „fără precedent și inadmisibil”.

„Precizăm că este fără precedent și inadmisibil pentru exercitarea prerogativelor constituționale ale Consiliului ca Raportul MCV să poată fi consultat de către membri în regimul unui document clasificat și într-o perioadă atât de scurtă, aspect ce conduce la imposibilitatea exercitării atribuțiilor de către membrii care nu au acces la informații clasificate. Clasificarea Raportului MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce către presupunerea rezonabilă că acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor condițiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate”, arată CSM în comunicatul transmis sâmbătă.

Reprezentanții CSM au mai spus că acordarea unui termen de doar câteva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului care să participe la dezbaterea Raportului MCV, în condițiile în care sunt cunoscute prevederile legale ce stabilesc modul de întrunire al membrilor Consiliului și cvorumul necesar desfășurării lucrărilor, reprezintă „o modalitate de lucru prin care se urmărește excluderea Consiliului din procedura formulării observațiilor cu privire la concluziile raportului”, iar acest lucru „naște o legitimă îngrijorarea cu privire la modalitatea de abordare, analiză și gestionarea a celorlalte aspecte esențiale pentru funcționarea justiției utilizată de Ministerul Justiției”.

Astfel, CSM a solicitat, sâmbătă, transmiterea prin intermediul Ministerului Justiției, în calitate de punct de contact în cadrul MCV, prelungirea termenului acordat la o săptămână și declasificarea documentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.