Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu explică anomalia: De ce s-a întărit leul în raport cu euro, după căderea Guvernului Orban

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isarescu

Aprecierea leului în raport cu euro ce a urmat căderii Guvernului a fost determinată de lipsa de lichiditate și adâncime a pieței și de un vânzător important, a declarat vineri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. Isărescu a spus că piața poate fi mișcată cu 100-200 mil. de euro.

"Trebuie înțeles că piața valutară are mulți determinanți. Și faptul că ne-am obișnuit ca un eveniment politic să aibă impact imediat asupra pieței valutare, să spunem că nu este o percepție eronată pentru că evenimentele politice categoric influențează piața, dar evenimentele politice nu sunt singurele. În ultimele zile, din datele noastre, sunt unele informații pe care le obținem și noi cu o anumită greutate, a acționat în principal faptul că pe piața monetară, așa cum se întamplă de obicei, între 25 ale lunii precedente și 5, 10 în luna curentă, apare o relativă lipsă de lichiditate pentru că firmele, populația, toate își plătesc impozitele la stat, dările la stat, și atunci în contul Ministerului de Finanțe de la BNR apare un surplus, este ca si cum ar steriliza Banca Națională banii respectivi. Și când pe o asemenea situație apare un vanzător mai important… și acum pot să garantez că nu am fost noi, Banca Națională. A fost un client, pot să bănuiesc, dar ce spun în continuare e pură speculatie, s-o fi gândit și el: băi, pică Guvernul, se depreciază cursul, hai să vând acuma o sumă mai mare ca să câștig, oricine vrea să câștige mai mult, dar nu s-a întamplat. A vândut mai mult și s-a apreciat cursul. Și a vândut, mai pot să spun, câteva zile. Pentru că a avut inteligența să nu vândă sumele dintr-odată", a spus vineri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Mediafax.

Isărescu a afirmat că piața noastră valutară nu este foarte adâncă și că cursul euro/leu poate fi mișcat cu tranzacții de 100-200 milioane de euro.

"Piața noastră nu este foarte adâncă. Nu are volume foarte mari, tranzacții. Când cineva vine cu 100, 200 de milioane (de euro) și le vinde poate să miște cursul. Concluzie: nu numai situația politică are impact pe piața valutară. Și doi, bănuiesc că și cei de pe piața valutară, investitorii, erau obișnuiți. Cam asta am citit în presă astăzi: 'ne-am vaccinat la situația politică, suntem obișnuiți'. (…) Nu e vorba că a avut încredere (vânzătorul), ci că a avut nevoie de lei. Dacă investești în România și construiești ceva, sau faci o operațiune în România, ele se fac în lei. Ai nevoie de lei, vinzi valută, dacă ești din exterior. Dar sunt și firme care lucrează în țară care în diverse momente vând valută", a precizat guvernatorul.

Isărescu a mai declarat că unii trezorieri ai băncilor se mai și joacă în piața valutară.

"Băncile au flexibilitate. Ele nu trebuie să-și facă în fiecare zi un nivel de rezervă. Ci trebuie să-și facă o medie pe 30 de zile. Din 24 ale lunii precedente în 24 ale lunii celeilalte. Meseria asta de trezorier este grea, unii au cam dat-o în bară cu meseria asta, dar este foarte grea, și se și joacă. El se uită: de unde aș mai avea eu venituri, cam ce plăți am de făcut, ce lichiditate ar mai putea să intre în piață. (…) Și mai e ceva. Când Ministerul de Finanțe, care are buffer în valută, vinde o sumă din acel buffer, noi nu-i dăm nasturi, îi dăm lei adevărați, bază monetară care se poate multiplica. Lichiditatea se mișcă ceas de ceas, minut de minut, asta e", a spus Mugur Isărescu.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât vineri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, dar a redus ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 6 la sută de la 8 la sută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.