Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nemții revoluționează lupta anti-COVID: Rezultate bune ale vaccinului pe care îl 'tragi' pe nas

aa.com.tr
covid-19 coronavirus sars-cov-2

Un vaccin sub formă de spray nazal împotriva coronavirusului, dezvoltat la Berlin, a prezentat beneficii comparativ cu vaccinurile anterioare, în urma testelor realizate pe animale, potrivit rezultatelor unui studiu publicate luni.

Compusul, care conţine coronavirusuri diluate, a fost testat pe hamsteri în cadrul unor programe diferite şi prin comparaţie cu un vaccin standard actual pe bază de acid ribonucleic mesager (ARNm).

Cercetarea se află deocamdată în fază incipientă, și până în prezent nu au fost realizate teste pe subiecţi umani, a anunţat echipa de cercetare condusă de Geraldine Nouailles de la Spitalul Universitar Charité, din capitala Germaniei.

Coautorul studiului, Emanuel Wyler, de la Centrul Max Delbrück (MDC), a declarat marţi că nu este clar deocamdată cât durează protecţia oferită de acest vaccin, dincolo de cadrul experimentului.

„Nu vom avea deocamdată un vaccin nazal împotriva coronavirusului în Europa în iarna următoare”, a declarat Emanuel Wyler.

„Dezvoltarea vaccinului nu este la fel de rapidă cum a fost în faza acută a pandemiei”, a adăugat el.

Studiul, care a fost publicată luni, în jurnalul Nature Microbiology, arată că rezultatele cercetărilor efectuate asupra aşa-numitelor vaccinuri vii atenuate demonstrează că vaccinarea cu spray nazal a declanşat cel mai puternic răspuns imunitar.

Urmează să fie realizate teste de siguranță

„Efectul este evaluat pe baza severităţii bolii la hamsteri”, a spus Wyler.

Alţi factori, precum replicarea virusului, stimularea memoriei sistemului imunitar şi concentraţia de anticorpi pe membranele mucoase au fost, de asemenea, testate.

Autorii studiului, de la Charité, Free University (FU) din Berlin şi MDC au prezentat o versiune care nu fusese încă revizuită de experţi externi, sub formă de variantă preprint, în 2022.

Urmează să fie realizate teste de siguranţă, în cooperare cu start-up-ul elveţian din domeniul biotehnologiei RocketVax AG, potrivit unui comunicat referitor la acest studiu.

Compania continuă dezvoltarea vaccinului şi pregăteşte un studiu clinic de fază 1 pe subiecţi umani.

Un vaccin nazal de la compania farmaceutică americană Codagenix se află într-o fază mai avansată comparativ cu proiectul din Berlin, însă rezultatele unui studiu de fază 3 sunt încă aşteptate, a precizat cercetătorul.

În ceea ce priveşte vaccinurile administrate prin injectare, imunitatea se clădeşte în principal în sânge, şi în restul corpului.

În cazul vaccinurilor nazale, se speră că virusul va fi vizat la nivelul membranelor mucoaselor din tractul respirator superior, unde acţionează mai întâi.

Scopul este acela de a creşte protecţia împotriva transmiterii virusului.

Vaccinurile actuale scad în mod semnificativ riscul de boală gravă şi deces, însă oferă o protecţie redusă împotriva infectării cu, spre exemplu, subvarianta omicron a virusului.

Alte vaccinuri nazale împotriva coronavirusului dezvoltate în India şi China au fost deja aprobate pentru utilizare în septembrie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.