Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nici Pfizer nu este perfect: cercetătorii au descoperit că vaccinul nu are eficiență în fața variantei sud-africane (STUDIU)

Profimedia Images
vaccin Pfizer

Un studiu israelian a indicat că vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 este mai puțin eficient împotriva așa-numitei variante sud-africane a virusului, informează Times of Israel.

Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea Ben-Gurion din Negev arată că vaccinul produce niveluri ridicate de anticorpi care combate eficient atât tulpina generică a virusului, cât și varianta britanică. Cu toate acestea, vaccinul a neutralizat doar moderat varianta sud-africană. De asemenea, a fost mai puțin eficient împotriva tulpinilor care aveau atribute atât ale variantelor britanice, cât și ale variantei sud-africane.

Cercetătorii au colectat probe de sânge de la 10 persoane care s-au recuperat din COVID-19, cinci persoane care au primit prima doză de vaccin și 10 persoane care au primit și a doua. Probele au fost extrase de la participanți la 21 de zile după prima doză sau la 10 zile după a doua doză.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

Apoi au măsurat capacitatea anticorpilor de a proteja împotriva infecției. „Studiul nostru validează eficacitatea clinică a vaccinului Pfizer, dar ridică îngrijorări cu privire la eficacitatea acestuia împotriva variantelor circulante specifice SARS-CoV-2”, au scris autorii. „În general, aceste rezultate necesită o atenție sporită a răspândirii variantelor și o [posibilitate] pentru vaccinurile noi cu o potență neutralizantă îmbunătățită împotriva variantelor SARS-CoV-2.”

„Descoperirile noastre arată că vaccinul este mai puțin eficient împotriva tulpinii din Africa de Sud, dar eficacitatea există încă”, a spus cercetătorul principal Ran Taube.

Studiul a afirmat că anticorpii persoanelor care au primit vaccinuri par mai rezistente la virus, inclusiv variantele acestuia, decât anticorpii persoanelor care s-au recuperat din virus.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Răspândirea variantelor s-a datorat probabil nivelurilor lor mai mari de infectivitate și nu rezistenței la vaccinuri, au spus ei.

Persoanele care s-au recuperat de la virus au fost, de asemenea, mai puțin protejate împotriva tulpinii sud-africane decât varianta britanică.

Autorii au spus că persoanele care au fost infectate de varianta sud-africană probabil că nu vor fi reinfectate de aceeași variantă.

Studiul a folosit pseudovirusuri sau particule de virus sigure în laborator care nu se reproduc, prezentând o posibilă limitare a rezultatelor. Utilizarea pseudovirusurilor pentru evaluarea anticorpilor a fost stabilită anterior, iar studiile anterioare ale virusului SARS-CoV-2 au validat utilizarea pseudovirusurilor în cercetare, au remarcat autorii.

Studiul a fost publicat sâmbătă în revista științifică Cell Host & Microbe. Cercetătorii provin de la Departamentul de Microbiologie și Imunologie al Universității Ben Gurion Shraga Segal.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Campania de vaccinare a Israelului, care a vaccinat majoritatea adulților eligibili, se bazează în principal pe vaccinul Pfizer.

Intrarea variantelor rezistente la vaccinuri a constituit o preocupare majoră pentru oficialii israelieni și a stimulat guvernul să limiteze călătoriile internaționale, inclusiv oprirea de luni de zile a aeroportului Ben Gurion, chiar și pentru majoritatea cetățenilor israelieni.

Majoritatea infecțiilor din Israel sunt cauzate de tulpina britanică a virusului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.