Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nimeni nu este mai presus de lege? O judecătoare din CSM nu vrea să fie audiată în scandalul 'Justice leaks' pentru că i-ar fi afectată independenţa

Articolul 16, alin. (2) din Constituţie - "Nimeni nu este mai presus de lege" - nu pare să i se aplice judecătoarei Andrea Chiş, membră a Consiliului Superior al Magistraturii. Cel puţin aşa consideră judecătoarea, pentru că aceasta cere plenului CSM să adopte o "hotărâre de principiu" prin care să se constate că i-ar fi afectată independenţa dacă ar fi audiată la Inspecţia Judiciară, în scandalul "Justice leaks".

Inspecţia Judiciară are în lucru o ancheta disciplinară iniţiată ca urmare a publicării de către STIRIPESURSE.RO a serialului "Justice leaks", cu imagini de pe grupul de Facebook "Forumul Magistraţilor" şi de pe un grup de Whatsapp al unei asociaţii profesionale a procurorilor. Vizaţi sunt judecătorii Dragoş Călin, preşedintele Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, de la Curtea de Apel Bucureşti, Laurenţiu Grecu, de la Tribunalul Mehendinţi, Alina Gioroceanu, de la Tribunalul Olt, dar şi alţi judecători şi procurori. Aceştia apar în imaginile publicate de STIRIPESURSE.RO purtând conversaţii cu un caracter politic, atacând şi jignind colegi magistraţi. Erau atacaţi, printre alţii, Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu, iar Stelian Ion era lăudat.

Una dintre protagonistele discuţiile de pe grupul "Forumul magistraţilor" este chiar judecătoarea Andrea Chiş. Chiar dacă nu apare cu mesaje care să se abată de la conduita legală a unui magistrat, aceasta poate fi un martor important. Tocmai pentru a nu-şi "îngropa" partenerii de discuţii de pe forum, Chiş invocă o presupusă încălcare a independenţei prin convocarea sa la audieri, susţinând că discuţiile dintre un membru al CSM şi magistraţii pe care îi reprezintă în Consiliu nu pot fi devoalate.

Astfel, Chiş cere adoptarea unei hotărâri de principiu privind interpretarea dispoziţiilor art. 31 alin. (2) din Legea 317/2004 în coroborare cu cele ale art. 99 lit. p) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi să se steabilească că un membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi audiat de Inspecţia Judiciară în cadrul unor verificări prealabile sau cercetări disciplinare în legătură cu chestiunile despre care a luat cunoştinţă în întâlnirile offline sau online pe care le are cu colegii pe care îi reprezintă în scopul informţăă asupra activităţii instanţelor sau parchetelor.

Art. 31, alin. (2) din Legea 317/2004: "În scopul informării cu privire la activitatea instanțelor și parchetelor, membrii Consiliului Superior al Magistraturii efectuează deplasări la sediile instanțelor și ale parchetelor și organizează întâlniri cu judecătorii, procurorii și reprezentanții societății civile."

Art. 99, lit. p) din Legea 303/2004: "Constituie abateri disciplinare: p) obstrucționarea activității de inspecție a inspectorilor judiciari, prin orice mijloace."

Şedinţa prin care plenul CSM este chemat să stabilească dacă judecătoarea Andrea Chiş este sau nu deasupra legii este programată pentru marţi, 29 iunie, la ora 10.00.

____

JUSTICE LEAKS, episodul 1

JUSTICE LEAKS, episodul 2

JUSTICE LEAKS, episodul 3

JUSTICE LEAKS, episodul 4

____

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.