Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omul de la care a venit expresia 'Să moară Cibilan'. Istoria neștiută a personajului din spatele zicalei

Playtech
cibilan2

În agitații anilor '80, când subteranele municipiului București erau locuite de personaje controversate și temute, un nume strălucea printre toate, acela al lui Cibilan.

Considerat ultimul "haiduc" al Capitalei, acest personaj misterios a devenit o legendă vie, iar blestemul "Să moară Cibilan!" s-a integrat în vocabularul popular, exprimând fie o admirație obscură, fie o teamă profundă, conform Playtech.

Cu siguranță ai auzit cel puțin o dată expresia celebră "Să moară Cibilan!", care a devenit parte integrantă a jargonului bucureștean de mulți ani.

Ei bine, personajul la care face referire această zicală faimoasă este cât se poate de real și este un contemporan al vremurilor noastre. Cibilan este porecla "haiducului" Marin Marian, despre care se spune că ar fi unchiul soției prezentatorului TV Dan Capatos. Este considerat o adevărată legendă a lumii interlope din Capitală.

În mijlocul anilor '80, uriașul de aproape doi metri și-ar fi construit reputația prin forța brută și carisma sa incontestabilă, intervenind personal pentru a face dreptate și a pedepsi pe cei care nu ar fi respectat familia sa.

Cibilan ar fi trăit în lumea interlopă a Bucureștiului, navigând printre stadioanele aglomerate și străzile întunecate ale orașului. În cele din urmă, acesta ar fi ajuns după gratii din cauza comportamentului său violent.

Forța fizică extraordinară i-a adus lui Cibilan beneficii financiare substanțiale de-a lungul anilor. La un moment dat, el a povestit că a câștigat aproape 30.000 de lei printr-o provocare neobișnuită: să pună la pământ un armăsar.

”Prin 1985 am făcut un pariu cu unul. A zis că nu dărâm un cal cu pumnul! I-am dat una în frunte, a căzut calul! Mi-am rupt mâna, dar am câştigat bani de pe urma pariului.

Salariul în România era pe atunci de 1.500 – 2.000 de lei, iar eu umblam cu 20-30.000 de lei în buzunar. O maşină era atunci 70.000 de lei.

Acum primesc 1.000 de lei pe lună, n-am pensie, trebuie să-mi recuperez anii munciţi şi care nu mi-au fost trecuţi în cartea de muncă!”, a declara Cibilan pentru Libertatea.

În prezent, Marin Marian duce o viață modestă. Locuiește în casa părintească din cartierul bucureștean Colentina, descrisă de vecini ca fiind "un bordei lângă Bamboo. Zici că e Coliba Unchiului Tom. N-are ușă, și nici sobă". Atunci când nu este acasă, își petrece timpul păzind stadionul echipei de fotbal Juventus Colentina, acționând ca un bodyguard de elită.

În ciuda temerilor și zvonurilor care îl înconjurau, Cibilan s-a dovedit a fi un om de încredere și un îngrijitor dedicat al terenului de fotbal, protejându-l cu determinare și grijă.

content-image

Este personaj de carte

Portretul său fascinant și enigmatic este completat de cei care îl cunosc personal, iar contribuția sa la cartea despre personajele interlope ale Bucureștiului, „Cezar, regele pușcăriilor”, îl aduce în prim-planul atenției publicului sub numele de Marin Marian.

Cibilan rămâne un personaj dominant în peisajul urban al Capitalei, manifestându-se cu curaj și hotărâre în fața adversităților și nedreptății.

Cu toate că a trăit într-o lume plină de violență și corupție, Cibilan s-a distanțat de mafioții vremii și a rămas respectat de toți cei din jurul său.

A luptat împotriva injustiției și a abuzurilor, iar amprenta sa în memoria colectivă a orașului este profundă și de neuitat. Astăzi, el își petrece zilele într-o baracă modestă de la stadionul din Colentina, rememorând vremurile în care era cunoscut drept ultimul haiduc al Bucureștilor.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.