Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OPINIE Ce se întâmplă e prea de tot

catuse

Aud din ce în ce mai des și de la persoane de la care nu mă aștept această expesie. Dar de ce ”Ce se întâmplă e prea de tot”?

Prea multe cătușe!

De ce abia acum?

Dar chiar au probe?

Cât va ține?

Nu mai face nimeni nimic!

O republică a procurorilor!

Nu-i așa că le auziți tot mai des? E asurzitor în Parlament și sufocant la TV și în general în presa de tot felul. Oare chiar e România o republică a procurorilor în care zornăie cătușele în voie și în care se arestează în stânga și în dreapta fără discernământ fără de probe?

 

Sigur NU! Propaganda însă merge și se ajunge până acolo încât apostoli ai anti-corupție cad în plasa întinsă de o propagandă din e în ce mai sufocantă. Cea mai nouă salvă a propagandei susține sus și tare că România a rămas și riscă să rămână și mai mult în urmă din punct de vedere al dezvoltării economice din cauza dictaturii procurorilor.

 

Adevărul e taman invers. România a rămas și riscă să rămână și mai mult în urma din cauza corupției sufocante.

Orice om normal și cu scanun la cap se gândește că în momentul în care se fac arestări pe bandă rulantă și într-o parte și în alta să existe o oarecare teamă în a te deda la acte de corupție. Numai că nu e DELOC așa. Cele mai noi cazuri arată cel puțin o inconștiență crasă.

Un senator cu toată familia lui vindea slujbe la stat pe bani. Unde mai punem că acest om era la un pas să fie numit ministru al Muncii. Aflăm tot în aceste zile că un fost candidat la funcția de ministru al Justiției trântea procese pentru favoruri sexuale. Și exemplele pot continua…

 

Prea multe cătușe? - Deloc! La cum stau lucrurile cred că sunt prea puține. Procurorii DNA au dreptate când susțin că au nevoie pentru un mandat de reținere de 72 de ore. În acest fel au timp să întocmească un rechizitoriu beton și judecătorii treziți cu noapte în cap ar avea și ei timp să se uite pe probe și să nu mai respingă anumite solicitări de mandate doar pentru că ”i se par” probele prea subțiri.

Cătușele și spectacolul care le însoțesc au rolul lor. Este evident că flagelul nu a fost nici pe departe stopat… poate doar puțin temperat și că poate a căpătat forme mai sofisticate pentru o vreme.

 

De ce abia acum? E o întrebare prostească deși poate face sens doar într-o anumită privință și și așa există explicații plauzibile.

De ce e o întrebare prostească? Pentru că actul de corupție trebuie pedepsit oricând… chiar și la mulți ani de la comiterea lui! Poate doar acum s-au putut strânge anumite probe care să dovedească actul de corupție. Poate abia acum a fost dovedit deși existau informații de mai mult timp. Poate doar acum s-a aflat în baza denunțurilor.

Face sens doar în măsura în care probele enumerate mai sus existau mai demult și cazul a stat la dospit la sertar. Poate doar acum s-a putut (a se vedea exemplul Udrea în care practic DNA și SRI au acționat doar după încheierea mandatului lui Traian Băsescu deși cercetările începuseră din 2009-2010 pentru că în calitate de șef de stat Traian Băsescu putea bloca tot).

 

Dar au probe? Aici propaganda a lucrat din plin. Se spune că de fapt procurorii au acționa în orb și doar pe bază de presupuneri și poate niște interceptări telefonice și că în rest totul e un bluf.

E pură propagandă! DNA are o rată de succes foarte bună. Foarte puține au fost cazurie în care nu a fost obținută o condamnare în cazurile instrumentate de procurorii anticorupție.

Datele care apar public din anumite dosare sunt doar o parte infimă a probatoriului. Asta reiese dacă comparăm ulterior ceea ce apare pe surse cu rechizitoriul de trimitere în judecată și mai ales motivările condamnărilor definitive întocmite de judecători.

Cât va ține? Să sperăm că nu se vor opri. Corupția este endemică în România și așa cum spunea un fost ambasador al SUA, în România ea risca să paralizeze statul.

 

Nu mai face nimeni nimic! La o așa afirmație nu poți decât să zâmbești. Așa cum am demonstrat într-un comentariu anterior nimeni, dar absolut nimeni din nici o instituție a statului nu și-a părăsit postul din cauza fricii de procurorii anti-corupție. Dimpotrivă… în continuare slujbele la stat sunt cele mai vânate și chiar dacă se câștigă puțin se speră că ”mai pică câte ceva” :)

 

O republică a procurorilor! NU, e o republică a românilor! Românii au votat anul trecut o alt fel de politică. Dacă asta înseamnă arestări, cătușe și teroare împotriva celor care atentează la banul public… atunci așa să fie.

 

Eu și marea majoritatea a celor care încă populează meleagurile mioritice punem capul liniștiți pe pernă și adormim fără să ne fie frică că vin procurorii spre deosebire de cei care așa cum spunea profetic un baron PSD ”mă uit dimineața să văd dacă nu vin mascații să mă ia”.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.