Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii USR cer dezbaterea în regim de urgență a unei legi care ar pune capăt defrișărilor ilegale

defrisare

Parlamentarii USR au depus o propunere legislativă, care va duce, în opnia lor, la blocarea unei metode prin care lemnul tăiat ilegal ajunge să fie vândut cu documente aparent legale. Aceștia cer ca proiectul să fie dezbătut în regim de urgență în Parlament, anunță MEDIAFAX.

Proiectul inițiat de parlamentarii USR din Comisiile pentru Mediu, Ape și Păduri, Mihai Goțiu, Allen Coliban, Cornel Zainea și Cristian Ghica vizează o modificare a Codului Silvic, care are ca scop „blocarea uneia dintre metodele prin care lemnul tăiat ilegal în pădurile din România, ajunge să fie vândut cu documente, aparent, legale”.

Citește și: Se dau 200 de milioane de euro pentru români. Cine poate beneficia de bani?

Potrivit unui comunicat al USR, propunerea vizează modificarea definiției materialelor lemnoase.

„Problema a fost documentată și semnalată, încă de la începutul toamnei trecute, în investigații ample de presă. Mai exact: din cauza modului în care sunt definite materialele lemnoase, în art. 21 din Anexa nr. 1 a Codului Silvic, un mare volum de lemn evită obligația de înregistrare în SUMAL, iar Gărzile Forestiere nu pot verifica proveniența și legalitatea transportului acestuia. E vorba de tot ce înseamnă resturi de lemn, rumeguș, tocătură, vreascuri, lăturoaie, brichete de lemn, pelete, anumite tipuri de cherestea încleiată, volum care poate reprezenta, însumat, între 30% și până la 50, din lemnul tăiat în pădure. Toate acestea nu intră în definiția actuală a materialelor lemnoase din Codul Silvic. Șmecheria de sute de milioane de euro anual constă în faptul că în contul acestor așa-zise pentru care nu există obligația de înregistrare în SUMAL sunt înregistrate și transportate cantități de bușteni și scânduri provenite din tăieri ilegale”, se arată în comunicat.

Citește și: Andrei Caramitru profețește un dezastru pentru PNL: E doar o problemă de timp

Parlamentarii USR susțin că această schimbare ar rezolva și una dintre problemele majore menționate în scrisoarea Comisiei Europene, premergătoare declanșării procedurii de infringement împotriva României din cauza tăierilor ilegale de păduri, transmisă săptămâna trecută.

„Într-o interpelare oficială, de la începutul lunii decembrie a anului trecut, i-am prezentat ministrului Mediului, Costel Alexe, situația. Din păcate, am primit un răspuns dezamăgitor, în care se pretinde că s-ar propune operatorilor o , dacă ar fi obligați să înregistreze în SUMAL toate aceste categorii de lemn. Să ne înțelegem, așa-zisele sau se vând apoi ca lemn de foc – inclusiv pe OLX găsim asemenea oferte – ori ca materie primă pentru firme ca Kronospan, Egger ori Kastamonu. Holzindustrie Schweighofer preia buștenii, iar celelalte companii teoreticele . Cum să spui că e o să înregistrezi și să monitorizezi acest lemn care stă la baza unor afaceri de sute de milioane de euro anual? Culmea e că răspunsul ministrului l-am primit zilele trecute, după ce România a primit scrisoarea Comisiei Europene prin care suntem amenințați cu infringementul din cauza tăierilor ilegale. Atenție, în scrisoarea CE se menționează expres încălcarea Regulamentului European nr. 995/2010 (EUTR) exact din acest punct de vedere, privitor la incompleta definire a materialelor lemnoase, având ca rezultat neîndeplinirea obligației de a avea un sistem transparent, de tip , în domeniu”, a spus senatorul Mihai Goțiu.

Citește și: Gigi Becali acuzat de spălare de bani: ‘Nu sunt nici măcar suspect’

Președintele Comisiei pentru Mediu din Senat, Allen Coliban, susține că această inițiativă face parte dintr-un plan mai amplu al USR de luptă împotriva tăierilor ilegale.

USR a solicitat ca propunerea legislativă să fie dezbătută în procedură de urgență. Pe lângă inițiatori și numeroși alți parlamentari USR, propunerea legislativă a fost semnată și de reprezentanți ai PNL și PMP, se mai arată în comuniactul USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.