Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru impulsionarea agendei București – Chișinău

Vizita ministrului de Externe, Ramona Mănescu, la Chișinău vizează aprofundarea cooperării bilaterale în proiectele prioritare din domeniile energetic, al telecomunicațiilor, finanțelor publice și protecției mediului.

Deplasarea la șantierul gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău indică o preocupare specială pentru această investiție strategică a companiei Transgaz. Iar dialogurile ministrului român cu premierul Maia Sandu și cu omologul moldovean Nicolae Popescu sunt menite să impulsioneze efectiv agenda bilaterală.

Un prim rezultat îl constituie semnarea documentului comun "Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova și România", având ca obiectiv efectiv interconectarea în spiritul sintetizat de ministrul Ramona Mănescu: "România rămâne pentru Moldova cel mai sincer și cel mai angajat partener din regiune și din UE – cel mai fidel aliat al Moldovei."

O expresie concretă în acest sens sunt lucrările la tronsonul Ungheni – Chișinău (120km), care au ca finalitate să conecteze Republica Moldova la sistemul energetic românesc și, implicit, să contribuie la apropierea efectivă de UE, în paralel cu reducerea dependenței de Rusia.

Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, respectiv diminuarea impactului presiunilor geopolitice reprezintă o necesitate, mai ales o dată cu punerea în practică a planurilor Rusiei de a evita tranzitul de gaze către UE pe teritoriul Ucrainei, prin construirea gazoductelor Nord Stream 2 şi Turkish Stream.

După finalizarea în 2014 a tronsonului Iași – Ungheni, lucrările pe segmentul moldovenesc au trenat ani de zile, în mod păgubos pentru cetățenii și statul de peste Prut, menținuți în condiția de prizonieri energetici ai Gazprom.

Vizita șefei diplomației române traduce, aşadar, în fapt viziunea strategică articulată a Bucureștiului pentru problema esențială a securității energetice în regiune.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.