Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta taxează bacșișul, dar încurajează contrabanda cu țigări

Economia subterană în România este estimată la 44 miliarde euro, iar bacșisul reprezintă picătura în ocean. De pildă, comerțul ilicit cu țigarete a crescut de la 12% în iulie 2013, la 19% în ianuarie 2015, ceea ce echivalează cu pierderi suplimentare de peste 200 milioane euro la buget din accize și TVA, ca să dau un singur exemplu de sursă majoră de evaziune tolerată de PSD. Responsabil: guvernul Ponta.

Să nenorocești atâtea firme mici, dar să tolerezi mafia evaziunii este intolerabil. Să pui firmele să emită doua bonuri fiscale pentru o singură plată, dar să nu deranjezi tirurile cu țigări, alcool sau alte bunuri de contrabandă sau evaziune este intolerabil. Să investești atâtea vorbe și imagine în rezultate atât de mici este intolerabil.

PSD nu a avut niciodată voință în lupta cu marea evaziune fiscală. Concret, achiziția unui Roboscan (invenție romanească patentată) pentru scanarea tirurilor costă între 1 - 1,5 milioane euro. Nu se dorește dotarea corespunzatoare a vămilor, iar contrabanda și evaziunea cresc alarmant. Din bacșișul impozitat de PSD anul acesta guvernul estimează încasări de circa 35 de milioane euro. Anul viitor suma estimată a fi încasată echivalează cu costurile cu personalul ANAF, ceea ce înseamnă că guvernul Ponta își propune să plătească salariile angajaților ANAF din impozitele plătite de români pe bacșiș de circa 68 de milioane euro.

În domeniul combaterii evaziunii fiscale avem nevoie de o politică bazată pe fapte, pe legi clare și simple, taxe mai mici, prevenție, nu pe vorbe, amenințări și promisiuni. Economia subterană este peste tot, este mare și costisitoare, este nedreaptă pentru cetățenii și companiile care își plătesc taxele. Un calcul simplu arată că cele peste 44 de miliarde de euro din economia subterană ar fi suficiente pentru a crește de 20 de ori numărul de kilometri de autostrăzi în România.

În cadrul Conferinței Internaționale dedicate Economiei Subterane și Taxarii organizată de Euromonitor și ITIC, în perioada 23-24 aprilie 2014, am prezentat în premieră 5 concluzii ale unei cercetari, elaborate în colaborare cu colega mea Adriana Davidescu, legat de impactul pe care economia subterană îl are asupra industriei, comerțului și dezvoltării economice:

1. Creșterea cu 1% a economiei oficiale duce la scăderea cu aproximativ 0.6% a economiei subterane.

2. Reducerea cu 1% a economiei subterane duce la creșterea exportului de bunuri și servicii cu 0,43%.

3. Reducerea cu 1% a economiei subterane duce la creșterea producției industriale cu 0,9%.

4. Creșterea investițiilor străine cu 1% duce la scăderea cu 0,15% a economiei subterane după primele trei trimestre.

5. Reducerea cu 1% a economiei subterane ar duce la creșterea cu 1,4% a numărului de kilometri de autostrăzi.

Acestea sunt acțiunile pe care guvernul ar trebui să le întreprindă, nu închiderea a sute de firme administrate de mici antreprenori. Fără aceste soluții de fond, consistente, care să nu facă atractive câștigurile din economia subterană, sporirea numărului de controale devine ineficientă în combaterea marii evaziunii fiscale. Așadar, PNL are datoria și șansa de a transforma statul prădator al PSD în statul partener al românilor.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.