Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PONTURILE medicului Olga Simionescu: cum COMBATEM IRITAȚIILE cauzate de spălătul mâinilor în exces

olga simionescu

Medicul Olga Simionescu ne oferă sfaturile așteptate de toți românii care au deja iritații de la săpun, după ce au urmat indicațiile autorităților privind igiena personală.

Dr. Olga Simionescu recomandă testarea oricărei soluții de dezinfectare făcând o dungă în treimea inferioară a antebraţului. Medicul spune că trebuie așteptate 24 de ore pentru a vedea ce reacții există, conform Mediafax.

Redăm Jurnalul de pandemie al medicului Olga Simionescu:

„Ca răspuns la solicitările din noapte/zi care-mi umplu whatsappul cu imagini referitoare la iritaţii ale pielii de la substanţele dezinfectante şi /sau mănuşi de cauciuc, vă dau mai jos câteva explicaţii pe înţelesul tuturor.

Citește și: Italienilor li s-a URÂT cu totul de carantină: ce IDEI TRĂZNITE au pentru a putea merge la plajă

Aceste iritaţii pot apărea pe un tegument anterior normal sau pe unul cu suferinţă preexistentă (era deja uscat de la o dermatită atopică, de exemplu). Leziunile sunt roşii la culoare şi acompaniate de mâncarime (prurit) sau de usturime. Aceste suferinţe inflamatorii se numesc dermatite de contact şi pot fi iritative (cu marginea tăiată brusc) sau alergice (au forma supraacută/ acută – vezicule; forma subacută: scuame, rar formă cronică; ele pot fi suprainfectate şi prezintă atunci cruste/coji). Diferenţa în principal între dermita iritativă şi cea alergică este data de mecanism: cea iritativă apare la primul contact cu agentul iritant, cea alergică presupune un contact prealabil şi apare prin mecanism alergic.

Ce este de făcut?

1. Prevenţie: a. Folosiţi săpunuri care nu usucă b. Folosiţi biocide/ dezinfectante de calitate superioară şi nu de provenienţă incertă c. Umblaţi cu soluţia biocidă la dumneavoastră şi nu folosiţi orice de la supermarket d. Testaţi orice soluţie facând o dungă în treimea inferioară a antebraţului şi aşteptaţi 24 de ore. Dermatita de iritaţie determină repede înroşirea, iar cea alergică are un mecanism întârziat, de minimum 24-48 de ore. Dacă există deja o alta suferinţă şi pielea este sensibilă sau uscată: cremuiţi cu un produs cu moleculă calmantă.

Odata cu vârsta, tegumentul se deshidratează şi emolierea trebuie să fie de rutină. Spălarea cu săpun este obligatorie, în orice suferinţă dermatologică. Acum, în plus, ne protejează de infecţia COVID-19.

2.Tratament: a. dacă iritaţiile nu umflă mâna (nu sunt supraacute cu edem), le puteţi trata acasă cu dermatocorticoid blând de 2 ori/zi, 3 zile, plus o moleculă calmantă; după cele 3 zile, emoliere din belşug cu emulsie pentru mâini. Puteţi lua şi un antihistaminic, o tabletă pe zi, la ora 9.00

b. Dacă este o formă foarte severă, aveţi nevoie de un tratament mai puternic şi trebuie sa vă consulte un medic specialist.

3. Testare daca este vorba despre o alergie, prin patchteste (ulterior perioadei de urgenţă, se lipesc pe spate).

4. Există manusi de cauciuc hipoalergenice, dar acum sunt un lux.

Am scris cele de mai sus conştientă că un caz se tratează la medic şi nu prin facebook.

Zi cu soare sa aveti!

Nihil sine Deo!

#wecare!"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.