Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Postul RT France se închide în urma îngheţării conturilor sale: Moscova amenință că va reacționa

Denunţând un act de 'cenzură', RT France, filiala franceză a canalului rus RT suspendat în Uniunea Europeană, şi-a anunţat sâmbătă închiderea în urma îngheţării conturilor sale, Moscova promiţând măsuri de retorsiune împotriva media franceze în Rusia, transmite AFP.

Franţa era singurul stat membru al UE care mai găzduia o filială a RT pe teritoriul său, unde aceasta era prezentă din 2017, scrie agerpres.ro.

'După 5 ani de înverşunare, autorităţile la putere au reuşit, aşadar, să îşi atingă scopul: închiderea RT France (...) Direcţia generală a Trezoreriei a decis îngheţarea conturilor bancare ale RT France, făcând imposibilă continuarea activităţii noastre', a anunţat, pe Twitter, Xenia Fedorova, preşedinte şi director al postului.

Câteva ore mai devreme, Moscova a reacţionat la îngheţarea conturilor promiţând 'măsuri de retorsiune împotriva media franceze în Rusia'.

Solicitat de AFP, Ministerul francez al Economiei a explicat vineri că activele au fost îngheţate cu aplicarea celor mai recente sancţiuni europene, nu la iniţativa directă a statului francez.

Spre deosebire de sancţiunile iniţiale decise după intervenţia militară rusă în Ucraina, cele luate în decembrie prevăd o 'îngheţare a activelor' entităţilor vizate, a precizat sursa.

Printre aceste entităţi figurează 'ANO TV Novosti, casa-mamă ce deţine RT France la 100%', ceea ce explică îngheţarea 'activelor RT France', a adăugat ea.

Acuzate de a fi instrumente de 'dezinformare' ale Kremlinului, Sputnik şi RT (inclusiv RT France) au fost interzise de la difuzare în UE începând din 2 martie 2022, atât la televiziune, cât şi pe internet, în urma unui acord al Celor 27 la scurt timp după debutul invaziei în Ucraina.

Sesizată de RT France, justiţia europeană a confirmat această decizie în iulie. Acest pachet iniţial de sancţiuni interzicea doar difuzarea conţinuturilor RT în UE, nu şi producţia lor.

Xenia Fedorova a respins în bloc acuzaţiile împotriva postului şi a denunţat o 'măsură arbitrară', o 'decizie politică, în afara oricărui cadru juridic stabilit în prealabil, aceasta este ceea ce numim cenzură'.

'Se pune întrebarea viitorului pluralismului media în Franţa, a reprezentativităţii lor, a independenţei lor - cel puţin morale -, a libertăţii de gândire şi de exprimare în societatea noastră', a adăugat ea.

Xenia Fedorova a mai explicat că 123 de angajaţi francezi, printre care 77 de titulari ai unei legitimaţii de presă, riscă 'să nu mai fie plătiţi cu salariul pe luna ianuarie şi îşi vor pierde locul de muncă printr-o decizie arbitrară'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.