Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin se declară garantul stabilităţii înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia

www.dailystar.com.lb
Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a pozat joi în singurul garant al stabilităţii, în faţa unei opoziţii marginalizate şi acuzate că vrea să arunce Rusia în haos, în cadrul unei întâlniri ofensive cu presa, relatează AFP. La o săptămână după ce şi-a anunţat oficial candidatura în alegerile prezidenţiale din martie, la un al patrulea mandat care-l va ţine la putere până în 2024, liderul de la Kremlin s-a livrat unui exerciţiu de care este mare amator - în faţa a peste 1.600 de jurnalişti, el a răspuns timp de trei ore şi 40 de minute la întrebări despre viaţa cotidiană, economie sau marile dosare internaţionale.

Pe lângă intenţiile sale în următorii şase ani, el a fost pus să explice absenţa unui concurent real în acest scrutin, aşteptat pe 18 martie, în care este creditat de institutul independent Levada cu 75% din intenţiile de vot. După ce a explicat că doreşte un sistem politic ”concurenţial” şi s-a apărat că ar fi îndepărat opoziţia, el a fost interpelat de candidata liberală Ksenia Sobciak, acreditată în calitate de jurnalistă a postului de televiziune independent Dojd.

Ea l-a întrebat despre piedicile cu care se confruntă principalul opozant Aleksei Navalnîi, împiedicat să se prezinte de condamnări în justiţie, şi despre asasinate ale unor personalităţi critice cu puterea. ”Puterii nu-i este frică de nimeni”, i-a replicat el, agitând cazul Ucrainei, care s-a orientat către Occident în 2014, în urma mişcării Maidan şi care este în prezent devastată de un conflict cu separatişti proruşi, în est, şi cu o frondă politică condusă de opozantul Mihail Saakaşvili. ”Vreţi să aveţi zeci de Saakaşvili care fug pe locurile noastre? (...) Ca asemenea Saakaşvili să destabilizeze situaţia în ţară?”, a lansat el. ”Vreţi să trăim dintr-un Maidan în altul? Vreţi să avem tentative de lovitură de stat? (...) Sunt convins că o majoritate a cetăţenilor ruşi nu o vor şi nu o vor permite”.

Devenit preşedinte în 2000, într-o ţară cu o putere instabilă şi cu o economie şubredă, Putin este lăudat de mulţi dintre concetăţenii săi ca omul stabilităţii şi unei noi prosperităţi, mai ales cu ajutorul unei adevărate mane petroliere, dar şi al întoarcerii Rusiei pe scena internaţională.

”LARGĂ SUSŢINERE”

Cum principalul său opozant, Aleksei Navalnîi, nu poate candida din cauza condamnărilor în justiţie pe care le denunţă ca fabricate piesă cu piesă, Vladimir Putin abordează scrutinul fără o concurenţă reală. El a anunţat că se prezintă în faţa alegătorilor ca ”independent” şi nu drept candidat al partidului apropiat Kremlinului Rusia Unită şi că el contează pe o ”largă susţinere a cetăţenilor”. Principala sa provocare va fi să-i convingă pe ruşi să iasă la vot în acest scrutin care pare jucat dinainte, în contextul în care doar 28% dintre alegători se declară ”siguri” că se vor duce la urne în martie, potrivit Institutului Levada.

Navalnîi a declarat joi că mişcarea şi susţinătorii săi vor milita în favoarea unui boicot al scrutinului dacă nu este autorizat să candideze. Kremlinul ”crede că problemele electorale sunt reglate (refuzând opoziţiei de a participa) şi că mai rămâne doar problema participării , a declarat opozantul într-o înregistrare video difuzată pe Internet. ”Noi vrem să participăm la alegeri, însă dacă ei ne împiedică vom organiza o grevă a votului”, a avertizat el. Vladimir Putin a dat asigurări că nivelul de trai din Rusia va constitui prioritatea noului său mandat.

El a insistat că ţara a ”depăşit şocurile”, prăbuşirea cursului petrolului şi sancţiunile occidentale, care au aruncat Rusia în recesiune în 2015-2016 şi au scăzut puternic puterea de cumpărare. Însă relansarea economică îşi pierde deja suflul, iar pe termen lung o nouă degradare a situaţiei demografice riscă să agraveze tendinţa. Izolat mai mult ca niciodată după Războiul Rece de către Occident, preşedintele rus s-a arătat ofensiv în probleme de politică externă, negând încă o dată orice amestec în alegerea lui Donald Trump. ”Toate astea au fost inventate de oameni care se află în opoziţie faţă de Trump cu scopul de a-i delegitima munca”, a insistat el.

Rusia, care găzduieşete Campionalul Mondial de Fotbal în iunie şi iulie, se află în centrul unui scandal de dopaj instituţionalizat, care a costat-o excluderea de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018. Atleţii săi vor putea să concureze doar sub un steag neutru. Recunoscând că Rusia este în parte ”vinovată”, Vladimir Putin a declarat că Moscova îşi va apăra sportivii ”în faţa tribunalelor” şi l-a acuzat pe avertizorul de integritate, fostul şef al laboratorului antidopaj Grigori Rodşcenkov, că lucrează pentru ”serviciile secrete americane”.

”Este evident că acest scandal este umflat în legătură cu calendarul politic rus”, a lansat el, referindu-se destul de clar la alegerile prezidenţiale, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.