Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războaie fratricide în București, dilema lui Predoiu și sfârșitul lui Băsescu

Gabriela Vrânceanu Firea a preluat conducerea PSD București de la Robert Negoiță, cel care nu este dispus să candideze la Primăria Capitalei. În aceste condiții, candidatura lui Firea este aproape sigură. Nu există un alt motiv pentru care ar fi preluat conducerea filialei și vreun argument pentru înlocuirea lui Negoiță. Probabil Dragnea i-a zis lui Negoiță: Candidezi sau lași locul la șefia filialei altuia care e dispus să candideze.

Cristian Rizea, favoritul pentru candidatura la sectorul 5 din partea PSD, a fost suspendat din partid pe șase luni și șansele să mai candideze sunt egale cu zero. Ar fi absurd ca PSD să pună candidat un membru suspendat. Nu e bun pentru PSD dar e bun pentru bucureștenii din sectorul 5? Le propune PSD alegătorilor unul pe care l-a aruncat ca pe o măsea stricată?

Acest decizii afectează și PNL-ul. Cătălin Predoiu se vede pus într-o situație delicată, în condițiile în care președintele filialei bucureștene a celuilalt mare partid are curaj și își asumă candidatura la Primăria Capitalei. Decizia lui Predoiu de a nu candida va fi percepută ca o lașitate.

Dacă Predoiu candidează și câștigă Capitala, câștigă puncte importante în PNL și devine unul dintre liderii validați electoral. Mai ales că e relativ tânăr și poate fi considerat ca parte a noii gărzi de politicieni ceva mai europeni și mai spălăței. Pe de altă parte, o candidatură la Primărie îi retează lui Predoiu orice șansă de a ajunge premier după alegerile parlamentare din toamnă. Dacă câștigă, va fi primar și va lăsa descoperită Primăria Capitalei, urmând ca PNL să lupte din nou pentru ea în alegeri anticipate. Dacă pierde, va fi considerat un învins care nu a trecut examenul politic al suportului popular. Nu e bun de primar la Capitală dar e bun de prim ministru? Nu-l vor bucureștenii și PNL îl propune țării întregi? Nu e indicat, politic vorbind, să vii cu un premier care cu doar câteva luni înainte a fost respins de electorat și învins în alegeri de candidatul partidului rival.

La sectorul 5 cresc șansele candidatului PNL (Ovidiu Raețchi - cel mai probabil). Filiala de la 5 e decapitată, nu are candidat și e încă nerefăcută după plecarea lui Vanghelie. Chiar și o posibilă candidatură a lui Vanghelie, ca independent, îl avantajează tot pe Raețchi. Electoratul PSD, confuz, se va împărți între Vanghelie și candidatul PSD. Iar Vanghelie, prins că a luat vreo 90 de milioane de euro (sau ceva de genul ăsta) din banii sectorului, nu mai are în sector popularitatea de odinioară. Nu va lua un scor cu care să câștige dar va încurca PSD-ul, ceea ce, probabil, și dorește, fiindcă are multe polițe de plătit lui Dragnea și celorlalți lideri PSD.

Nici în alte sectoare PSD nu e într-o situație de invidiat. Momentan scorul PNL-PSD la sectoare e 1-1, cu o foarte probabilă victorie a liberalilor în sectorul 1 și a social democraților în sectorul 3. La sectorul 1, tradițional liberal, înfrângerea social democraților în fața liberalilor este previzibilă și social democrații nu au așteptări. La sectorul 3 cele mai mari șanse le are Robert Negoiță, care este pesedist doar cu numele. La sectorul 6, după mandatul catastrofal al lui Rareș Mănescu, alegerile de anul ăsta ar putea fi o oportunitate pentru PSD însă politic sectorul votează de obicei dreapta. La 5 liberalii au o șansă deși sectorul ar putea fi considerat tradițional pesedist. Liberalii sunt, într-un fel, în situația în care sunt social democrații la sectorul 6. Însă aș spune că sectorul 5 este mai degrabă tradițional vanghelist decât pesedist și PSD-ul s-ar putea să-și fi traiul și mâncat mălaiul aici după ieșirea lui Vanghelie din scenă. Să nu uităm că înainte de Vanghelie, primar la 5 a fost Cătălin Chiriță (PNȚcd).  La sectoarele 2 și 4 decisivi sunt doi politicieni din afara celor două mari partide, este vorba de Onțanu și Piedone, chiar dacă nu candidează. Dintre ei, este foarte probabil ca Piedone să încerce tot posibilul să blocheze PSD-ul.

Scandalurile din ultimele zile ne arată un PSD București în fierbere, încă nepregătit pentru alegeri. În condițiile în care brandul PSD e o povară în București încă de pe vremea când minerii plantau bâte și topoare peste bucureșteni, unitatea și mobilizarea structurilor sunt absolut necesare pentru un scor bun. Deși nici PNL nu stă mai bine la clarificarea, unitatea și mobilizarea filialei bucureștene, acesta are totuși marele avantaj al brandului. Liberalismul a avut întotdeauna o imagine bună în București și este prima oară în ultimii 26 de ani când dreapta este unită într-un singur partid, sub un singur brand. Dacă Predoiu își anunță candidatura, miza alegerilor crește și s-ar putea să vedem o luptă serioasă în București, care va mobiliza electoratul la vot. Principalul perdant în această situație ar fi Băsescu, cel care se baza pe dezinteresul liberalilor și social democraților pentru alegerile de la București și pe o prezență scăzută la vot.

Într-adevăr, din războiul PSD-PNL la București pierde Băsescu în primul rând. Dacă cele două partide dorm pe ele și fac noncombat aici, Băsescu și MP s-ar putea apropia de 10-12%. Dacă PSD și, mai ales, PNL aruncă ce au mai bun în luptă și vin cu o garnitură nouă de  politicieni tineri, șansele ca MP și Băsescu să treacă de 5-7% sunt mici. Că e 12%, că e 5%, pentru Băsescu e finalul politic, mult mai ridicol decât își putea imagina cineva.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.