Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reducerea contribuțiilor de asigurări sociale este una dintre prioritățile imediate ale Guvernului

tva 19-24476

Comparativ cu anul trecut încasările la bugetul de stat au crescut, iar toți parametrii sunt în limite normale, sau chiar peste așteptări.

De luni, când în România vor fi prezente delegațiile Comisiei Europene, FMI și a Băncii Mondiale, vor avea loc discuții referitoare la toate politicile noastre, dintre care prioritatea absolută o reprezintă reducerea contribuțiilor de asigurări sociale.

De asemenea, s-a speculat în ultimul timp că reducerea CAS s-ar putea face doar cu lărgirea bazei de impozitare. Ministerul Finanțelor Publice infirmă aceste zvonuri, România nu va negocia cu FMI creșterea bazei de impozitare ca măsură compensatorie pentru scăderea cotei cu 5 puncte procentuale la CAS.

Reducerea va fi aplicată de la 1 iulie anul curent, iar Ministerul Finanțelor precizează pentru a doua jumătate a anului scăderea contabilă a veniturilor din reducerea CAS cu 5 puncte este evaluată la 2,6 miliarde lei, dar influenţele pozitive, plus impozitul pe profit, scăderea chelutelilor cu personalul bugetar și alte venituri reduc această sumă la nivelul bugetului consolidat la 1,5 miliarde lei.

În negocierea cu FMI există mai multe scenarii posibile. În linii generale ne bazăm pe veniturile de la buget şi pe taxa de construcţii speciale. Momentan nu se prevede tăierea altor cheltuieli. Pentru acest an se estimează o creştere economică mai mare decât anul trecut, când s-a înregistrat un avans de 3,5%, deci implicit mai mare decât cea înscrisă în legea bugetului, de 2,2%. Cifrele macroeconomice vor fi renegociate cu delegaţia FMI.

Ținând cont de contextul economic internațional, România are neapărată nevoie de acordul cu FMI, care se încheie în toamna anului viitor, dar ne exprimăm speranța că la expirare nu va mai fi cazul pentru o nouă înțelegere.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.