Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România se opune Germaniei și Austriei în scandalul energiei nucleare: țara noastră e aliată cu alte șase țări

energie nucleara

Şapte ţări din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, au trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care evidenţiază rolul important al energiei nucleare, contestat de Germania şi Austria, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro, informează Mediafax.

"Este un apel de urgenţă pentru a asigura reguli mai echitabile pentru energia nucleară, în Uniunea Europeană, fără a o exclude din politicile şi avantajele climatice şi energetice", afirmă, în scrisoare, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi premierii din România, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Slovenia. Scrisoarea are data de 19 martie, dar a fost publicată joi de Guvernul Poloniei.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Apelul intervine în contextul dezbaterilor de la Bruxelles privind o nouă "taxonomie" ecologică europeană, prin care ar urma să fie condiţionat accesul la finanţări şi investiţii în următorii ani.

Semnatarii scrisorii cer ca "politicile energetice şi climatice europene să susţină toate modalităţile în sensul neutralităţii climatice, în virtutea principiului neutralităţii tehnologice", evidenţiind "contribuţia indispensabilă a energiei nucleare în combaterea schimbărilor climatice".

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

Statele membre ale Uniunii Europene au viziuni diferite asupra rolului energiei atomice în viitor. Unele ţări sunt favorabile includerii energiei nucleare în programul ecologic, în contextul avantajelor climatice pe care le oferă, respectiv emisiilor reduse de dioxid de carbon. Alte ţări, precum Germania şi Austria, se opun. Germania a decis renunţarea la energia nucleară după catastrofa produsă la centrala atomică de la Fukushima (Japonia) în 2011. Berlinul se opune finanţărilor europene pentru energia nucleară.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Polonia şi Cehia vor să utilizeze energie atomică pentru a limita industria axată pe cărbune.

Franţa obţine 70% din electricitate din energie atomică, dar vrea reducerea dependenţei la 50% până în 2035. "Viitorul nostru energetic şi ecologic trece prin tehnologia nucleară", a afirmat preşedintele Emmanuel Macron, deşi Administraţia de la Paris nu a decis încă dacă va aproba construirea de noi reactoare atomice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.