Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii se tem de artileria ucraineană, la Herson - Trupele ruse se retrag de pe pozițiile de pe malul stâng al Niprului

steag herson

Armata ucraineană a declarat joi că Rusia a retras unele trupe din localităţile din dreptul oraşului Herson aflate pe malul opus al râului Nipru, acesta fiind primul anunţ oficial ucrainean în legătură cu o retragere rusă de pe ceea ce constituie acum principala linie de front din sud, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Declaraţia armatei ucrainene a oferit doar detalii limitate şi nu a menţionat dacă forţele ucrainene ar fi trecut Niprul. Oficialii ucraineni au subliniat, de asemenea, că Rusia a intensificat bombardamentele peste râu, întrerupând din nou curentul electric în Herson, unde electricitatea abia începuse să fie restabilită la aproape trei săptămâni după ce trupele ruseşti au părăsit oraşul şi s-au retras de partea cealaltă a fluviului.

Rusia le-a spus deja civililor să părăsească oraşele aflate pe o rază de 15 km de fluviu şi şi-a retras administraţia civilă din oraşul Nova Kahovka, aflat chiar pe malul fluviului.

Oficialii ucraineni declaraseră anterior că Rusia şi-a retras o parte din artileria pe care o avea în apropierea fluviului în poziţii mai sigure, mai departe, dar până acum nu a mai spus că forţele ruse părăsesc localităţile.

"Se observă o scădere a numărului de soldaţi ruşi şi de echipamente militare în aşezarea Oleshi", a declarat armata ucraineană, referindu-se la localitatea aflată vizavi de oraşul Herson, de cealaltă parte a unui pod distrus peste Nipru.

"Trupele inamice au fost retrase din anumite aşezări din regiunea Herson şi s-au dispersat în fâşii de pădure de-a lungul tronsonului autostrăzii Oleshi - Hola Pristan", a precizat armata, referindu-se la o porţiune de drum de 25 de kilometri care traversează localităţi de pe malul Niprului, împrăştiate printre pădurile de pe malul opus oraşului Herson.

Potrivit armatei ucrainene, majoritatea trupelor ruseşti din zonă sunt rezervişti recent mobilizaţi, ceea ce ar sugera că trupele profesioniste, cel mai bine antrenate, ale Moscovei au plecat deja.

Reuters precizează că nu a putut confirma aceste informaţii din surse independente.

Pe de altă parte, potrivit CNN, şeful numit de Rusia în regiunea Herson, Vladimir Saldo, a declarat că un "număr mare de lucrări de fortificare" sunt efectuate pe malul estic al fluviului Nipru, în teritoriul ocupat de Rusia. Saldo a adăugat că fortificaţiile sunt construite rapid şi că "au fost alocate resurse financiare semnificative în acest scop şi au fost angajate un număr mare de companii de construcţii". Vorbind pe canalul său Telegram, Saldo a încheiat spunând că au existat probleme cu comunicaţiile telefonice, dar că internetul este "destul de stabil".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.