Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scurta analiza - stanga versus dreapta!

 

content-image

 

În 27 de ani, cat a guvernat „stânga” și cât a guvernat „dreapta”

Discuția despre calitatea guvernării este, în aceste zile, mai actuală decât oricând. Ca de obicei, actorii implicați aduc în discuție argumente de tip „alibi” pentru a justifica unele decizii, lipsuri sau acțiuni. Se discută despre cât a condus dreapta sau stânga în România, ce s-a întâmplat bine sau rău în diferitele perioade de succesiune guvernamentală și, bineînțeles, despre grelele moșteniri pe care și le-ar fi lăsat guvernanții între ei.

Nu de puține ori, opinia publică este indusă în eroare prin prezentarea a tot felul de statistici mai mult sau mai puțin reale.

În acest articol mi-am propus sa prezint, folosind cifre oficiale, cine și cât a condus țara, în sensul timpului petrecut la guvernare de partidele care au dat prim-miniștrii.

Folosind criteriul separării partidelor conform apartenenței acestora la diferite familii politice europene, astfel, avem următoarea statistică: Stânga - prin diferite formule - a stat 15 ani la guvernare (inclusiv 2017) iar Dreapta - la fel, prin diverse formule de guvernare - a condus țara timp de 13 ani.

Procentual, cele două reprezentări sunt sensibil egale iar alternanța la guvernare a fost una echilibrată.

Însă dacă analizăm în profunzime ciclurile guvernamentale, putem concluziona că Dreapta a dat mai mulți prim-miniștri decât Stânga, dar pentru perioade mai scurte. Pe de altă parte, guvernările de Stânga au fost mai stabile decât cele de Dreapta.

În ceea ce privește orientările politice, dacă privim retrospectiv, putem spune ca deși în anii 90, multe se trăgeau din zona de stânga, astăzi situația s-a inversat și regăsim mai multe partide pe zona de dreapta. De menționat este și faptul că pe dreapta eșichierului au loc mai multe mișcări politice și ambițiile individuale sunt mult mai mari decât pe partea stângă.

Un alt aspect esențial îl reprezintă formulele politice care au generat guverne. Aici, rezultatele analizei devin surprinzătoare:

- La începutul anilor 1990, PNL a sprijinit stânga la guvernare, fapt care s-a repetat ulterior în guvernarea USL.

- În ceea ce privește PDL, pe acesta îl găsim în 1990 pe zona de stânga (FSN) apoi intrând în alianță cu dreapta (alianța DA) apoi cu PSD (în 2008-2009) și apoi din nou cu PNL, dispărând ulterior prin fuziunea cu acesta din urmă.

- PSD a guvernat și el ocazional cu ajutorul dreptei, dar în mare majoritate singur, sau ajutat de partide mai mici de stânga ori de minorități. Singura alianță nedisproporționată a PSD a fost cea din perioada 2011 – 2014 alături de PNL, PC și UNPR (USL).

- ALDE un partid nou, format din fosti membri PNL a guvernat cu PSD încă de la înființare.

- Un alt partid important, dar care a dispărut din politica românească este PNȚCD.

În Parlamentul României s-au mai perindat peste zece partide dar care fie au dispărut după un mandat fie au dispărut prin fuziune cu altele mai mari. Singurul caz notabil este PRM, care a asigurat în repetate rânduri majoritatea guvernărilor.

Mai multe detalii puteți găsi aici:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_prim-mini%C8%99trilor_Rom%C3%A2niei

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.