Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat SUA: 'Cu fiecare zi care trece, povara Rusiei devine din ce în ce mai grea'

GettyImages
Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că Statele Unite analizează modalitățile prin care pot evita consecințele nedorite ale declarării Rusiei ca fiind stat sponsor al terorismului.

  • „Am instituit sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei, controale fără precedent la export, toate acestea în coordonare cu zeci de țări. Tocmai m-am întors de la reuniunile NATO. Solidaritatea între partenerii NATO și între partenerii G7 este foarte puternică. Așa că analizăm în mod constant diferite măsuri pe care le putem lua pentru a crește presiunea asupra Rusiei, dacă este necesar. Lucrăm cu Congresul chiar acum la o legislație care ne-ar ajuta să ocolim unele dintre problemele desemnării Rusiei ca Stat Sponsor al Terorismului, lucru care are unele consecințe nedorite”, a declarat Blinken.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri comunităţii internaţionale să declare "terorist" regimul preşedintelui rus Vladimir Putin, dar ambasadoarea americană la NATO, Julianne Smith, a afirmat recent că o astfel de decizie s-ar putea dovedi chiar contraproductivă. „În sensul că ar putea încetini sau obstrucţiona capacitatea noastră de a trimite asistenţă umanitară în Ucraina sau exporturile de cereale din Ucraina”, a explicat ea. "Washingtonul consideră că acest lucru nu este necesar în acest moment", a adăugat ea, reiterând poziţia exprimată de preşedintele american Joe Biden şi de alţi reprezentanţi ai administraţiei SUA.

Blinken a mai declarat că sancțiunile impuse deja Rusiei au efecte.

  • „Impactul sancțiunilor este imediat, dar și crește pe măsura trecerii timpului. Și ceea ce vedem este că Rusia nu are capacitatea de a înlocui armele pe care le folosește, în mare parte din cauza controalelor la export pe care le-am pus în aplicare, adică nu pot obține piesele de schimb, nu pot aduce lucruri din exterior. Vedem în economia lor efecte devastatoare ale sancțiunilor. Și în special, dacă te uiți la eforturile Rusiei de a-și moderniza economia, fie că este vorba de tehnologie energetică, fie că este vorba de infrastructura de telecomunicații de bază, fie că este vorba de industria de apărare și aerospațială, cu fiecare zi care trece povara Rusiei devine din ce în ce mai grea”, a declarat Blinken, potrivit Departamentului de Stat.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care califică Rusia drept "stat sponsor al terorismului" şi care "utilizează mijloace teroriste" în conflictul din Ucraina, după atacurile recente asupra infrastructurii energetice ucrainene, invitând cele 27 de ţări membre ale UE să adopte o poziţie similară.

Ministerul rus de Externe a denunţat rezoluţia Parlamentului European, afirmând că aceasta "nu are nicio legătură" cu lupta împotriva terorismului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.