Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sindicatele au luat foc: 70.000 de salariați au primit o lovitură cruntă în Parlament!

Inquam Photos / George Calin
plen vot parlament motiune camera deputatilor

Plenul Camerei Deputaților a adoptat vineri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care modifică Legea Salarizării astfel încât o parte din angajații din sistemul medical-sanitar vor primi de la 1 iulie 2020 salarii majorate. Sindicaliștii acuză că legea face mai mult rău decât bine pentru că toarnă gaz pe foc în cazul angajaților care nu primesc bani în plus la salariu.

Sunt 70 000 de mii de salariați din sistemul de sănătate care sunt discriminați și lăsați de izbeliște prin această lege, arată un comunicat al Confederației Sindicale Meridian. Sindicaliștii mai acuză că nu au fost consultați cu privire la această lege.

  • „Proiectul de Lege nr.600 din 2019 adoptat în fugă, sub imperiul amenințării COVID – 19, contribuie modest și condiționat la ameliorarea unor probleme sistemice grave care afectează, atât pacienții, cât și salariații din unitățile sanitare românești. La disperare, se încearcă repararea unor erori grave din Legea-Cadru nr. 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, și anume, trecerea de la 1 iulie 2020, a unor profesii din sănatate (farmaciști, biochimiști, chimiști, psihologi și fizicieni medicali) pe grila de salarizare din anul 2022 prevăzută în legea mai înainte menționată, alaturi de medici, asistenți și șoferii de ambulanță”, explică sindicaliștii.

Continuarea acestei abordări exagerat elitiste în stabilirea salarizării în spitale, fără a se ține cont de faptul că actul medical în serviciul pacienților, nu poate fi realizat fără munca de echipă a personalului medical și nemedical, nu face altceva decât să pună benzină pe foc, crescând astfel și mai mult frustrarea celor 24 000 de salariați TESA și a celor 46 000 de salariați – personal auxiliar-sanitar.

Chiar dacă cei 70 000 de salariați nu sunt întodeauna la fel de vizibil în presă ca doctorii și asistentele medicale, aceasta nu justifică lipsa de respect pentru restul echipei, care “din umbra”, asigură funcționarea sistemului sanitar național.

Propunerile și declarațiile recente ale președintelui Klaus Johannis, cât și ale prim-ministrului Ludovic Orban, prin care se prezenta intenția de a se acorda un bonus lunar de 500 de euro pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID-19, demonstrează încă odată dacă mai era nevoie, faptul că la nivelul autorităților de stat relevante nu se înțelege modul în care se asigură funcționarea sistemului de sănătate din România.

  • Atunci când se vorbește de lupta în prima linie cu coronavirusul, vă rugăm să nu nedreptățiți personalul nemedical care luptă cot la cot cu personalul medical. Datorită locului în care-și desfășoară activitatea, toți colegii, din toate departamentele își asumă un risc major! Și liftiera poate lua Covid și cei de la pază și colegii care fac reparații tehnice în spital, și infirmierele, îngrijitoarele, personalul de la curățenie în saloane și colegele de contabilitate, secretariat, bucătărie. Și cei de la R.U.N.O.S. și cei de la achiziții, șoferii în spital, iar virusul “NU ALEGE “! Toți lucrează în spital, pentru spital și pentru pacienți, în aceleași condiții de risc”, mai spune comunicatul.

Vezi si: Raed Arafat pregătește populația pentru următoarea etapă: Ar fi bine să începem să ne acoperim nasul și gura când ieșim în spațiul public .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.