Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Suma incredibilă plătită de farmaciile acuzate de încurajarea abuzului de opioide, statului Ohio: Companiile au pe conștiință sute de mii de victime

facebook.com
lobby bani

Patru mari companii farmaceutice americane au ajuns luni, în ultimul moment, la un acord juridic de 260 de milioane de dolari cu două ţinuturi din Ohio, referitor la scandalul opioidelor, care le permite să evite primul proces federal în această criză naţională, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Cu toate acestea, cele patru companii, respectiv distribuitorii de medicamente AmerisourceBergen, Cardinal Health şi McKesson, precum şi producătorul de medicamente Teva Pharmaceutical Industries, nu au reuşit să încheie un acord mai larg, în valoare de zeci de miliarde de dolari, pentru a pune capăt tuturor litigiilor legate de opioide.

Distribuitorii, care gestionează aproximativ 90% din medicamentele cu prescripţie din Statele Unite, vor plăti imediat o sumă combinată de 215 milioane de dolari.

Teva va plăti 20 de milioane de dolari în numerar şi va oferi medicamente Suboxone, folosite în tratarea dependenţei de opioide, în valoare de 25 de milioane de dolari, a declarat avocatul celor două ţinuturi, Hunter Shkolnik.

Teva, cel mai mare producător de medicamente generice din lume, va face contribuţia respectivă pe parcursul a 18 luni, a spus Shkolnik.

Citește și: Nebunie mare în cazul Caracal! Anchetatorii i-au interzis lui Dincă: ‘S-a dat ordin pe unitate să nu aibă acces’

Acordul închide un proces intentat de ţinuturile Cuyahoga şi Summit din Ohio, care au acuzat companiile că au alimentat criza naţională a abuzului de opioide. Circa 400.000 de decese din Statele Unite, provocate de supradoze în perioada 1997-2017, au avut legătură cu consumul de opioide, potrivit datelor guvernamentale.

”În timp ce companiile contestă acuzaţiile făcute de cele două ţinuturi, considerăm că închiderea procesului printr-o înţelegere este un pas important pentru a ajunge la o soluţie globală şi la oferirea unor despăgubiri semnificative”, au afirmat distribuitorii într-un comunicat.

Teva a refuzat să comenteze.

Aşa-numitul proces test, de referinţă, ar fi avut rolul de a contribui la configurarea unui acord mai larg pentru aproximativ 2.600 de procese aflate în aşteptare, referitoare la impactul avut de abuzul de opioide asupra comunităţilor locale şi a ţării.

Vineri seară, negocierile pentru un acord global de 48 de miliarde de dolari pentru toate litigiile legate de abuzul de opioide, în care sunt implicate aceleaşi companii, au eşuat.

Acţiunile acestor companii au crescut săptămâna trecută, în speranţa unui acord global.

Luni, acţiunile celor trei mari distribuitori de medicamente au scăzut cu 2%-4%.

Acordul, dacă ar fi extrapolat la nivel naţional, pentru a rezolva toate litigiile celor patru companii, sugerează o valoare de circa 48 de miliarde de dolari.

Judecătorul de caz, Dan Polster, a spus că va stabili un nou termen de judecată pentru ultimul inculpat, lanţul de farmacii Walgreens Boots Allian.

Avocaţii autorităţilor locale au spus luni că litigiul a scos la iveală că sistemul de farmacii din SUA ”a jucat un rol mai mare în criza opioidelor decât s-a crezut iniţial”.

Walgreens a anunţat luni că a vândut opioide numai pe baza unor reţete valabile, prescrise de un medic licenţiat.

Procesele acuză producătorii de medicamente că au suprestimat beneficiile opioidelor, minimizând riscurile. Distribuitorii nu ar fi semnalat şi oprit creşterea comenzilor suspecte, livrând mari cantităţi de pastile în toată ţara.

Producătorii de medicamente au negat orice ilegalitate, argumentând că produsele lor sunt autorizate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA, prospectele avertizând în privinţa riscurilor de a da dependenţă.

Acordurile de luni se adaugă altor acorduri în valoare de 66,4 milioane de dolari pe care cele două ţinuturi din Ohio le-au încheiat anterior cu companiile de medicamente Mallinckrodt, Endo International, Johnson & Johnson şi Allergan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.