Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE - Tudorel Toader taie în carne vie: crede că 'nu stă în picioare' sesizarea lui Iordache pe completurile de 3 de la ÎCCJ

Digi24
toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, consideră că „nu stă în picioare” conflictul juridic între Parlament și ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupție și că există decizii ale CCR în acest sens, au relatat surse politice pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Sesizarea la CCR este susținută de fostul ministru PSD al Justiției, Florin Iordache.

„Pe completurile de 3, părerea lui este că, în actuala reglementare, ele pot funcționa legal, nu e o problemă. Crede că da, este un mic conflict pe legi, dar au fost destul decizii ale CCR în sensul ăsta”, au relatat surse politice pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

„În opinia lui, nu stă în picioare asta cu completurile de 3”, au mai relatat sursele citate.

CCR a ascultat, miercuri, pledoariile părților implicate.

  • Din partea Camerei Deputaților, Florin Iordache (PSD) a declarat că au fost formate completurile la instanța supremă pentru cazurile de corupție prin ignorarea legii, adăugând că era obligatorie, prin lege, constituirea completurile specializate.
  • Președintele ÎCCJ Cristina Tarcea a afirmat că o decizie a Curții Constituționale prevede că vicepreședintele Camerei Deputaților nu are competența să sesizeze un conflict juridic la CCR, pentru că această atribuție nu poate fi delegată de către președintele Camerei Deputaților. Ea a declarat că instanța supremă nu a încălcat legea 78/2000, cum este susținut în sesizarea conflictului Parlament-ÎCCJ la CCR, fiindcă în ceea ce privește completurile specializate, constituirea acestora este făcută conform altei legi, 92/1992.

Conflictul juridică a fost sesizat de Florin Iordache pe marginea articolului 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 care prevede că: „Pentru judecarea în prima instanţă a infracţiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie complete specializate”.

Acțiunea a fost făcută de vicepreședintele Camerei Deputaților în perioada 16-24 martie, când acestuia i-au fost delegate atribuțiile de către președintele Camerei Liviu Dragnea.

Citește și: SURSE - Dăncilă s-a speriat de activarea Articolului 7: culisele 'divorțului' de Liviu Dragnea .

Într-un drept la replică, ministrul Justiției Tudorel Toader a negat vehement aceste informații.

„Nu am făcut afirmația potrivit căreia „nu stă în picioare conflictul juridic între Parlament și ICCJ pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupție”. Nu am făcut nici afirmația, care este și greșită în conținut, potrivit căreia „este un mic conflict pe legi”. Întreg materialul, atribuit mie, se înscrie în seria dezinformărilor”, a fost replica ministrului Toader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.