Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nelu Tătaru șterge pe jos cu testarea din București: Nu e un studiu științific pe care să-l luăm în calcul

Pinterest
coronavirus

Programul de testare „Sunt imun la Covid?” a debutat marți, la Arena Națională, primii 500 de bucureșteni urmând să fie testați pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID-19. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri la Digi24 că nu este un studiu care să fie luat în calcul de autorități. Ministrul a spus că testarea din București nu face parte din studiul demarat la nivel național de Guvern. „Nu e un studiu stiintific sau de referinta pe care sa-l luam in calcul”, a spus Tătaru despre testarea din Capitală. El a indicat că Institutul Matei Bals a cerut, pentru acest studiu, de la INSP, un esantion pentru testare.

"Nu face parte din studiu. Am înţeles că Institutul Balş a cerut INSP un schelet de studiu sau un eşantion de pacienţi pentru a desfăşura acest studiu la nivelul Bucureştiului. INSP a recomandat un eşantion de 3.800 de persoane, am înţeles că se ajunge la 10.500. Nu este un studiu de referinţă sau ştiinţific pe care noi să îl luăm în considerare", a declarat Tătaru la Digi 24.

Citește și: SURSE - Miza ascunsă a moțiunii de cenzură: PSD se teme de o migrație a aleșilor locali .

„Primii 500 de bucureșteni sunt testați astăzi pentru depistarea de anticorpi Covid. Până acum, avem 2.000 de persoane înscrise. Am lansat programul pentru a vedea, pe baze științifice, câți oameni au fost deja afectați, având în vedere că testarea extinsă este singurul mod de realizare a acestui lucru. Procesul de testare este sigur, nedureros și adaptat rigorilor sanitare din această perioadă – personalul medical verifică temperatura cu termometru non-contact și va purta mască de protecție. Medicul recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici. În 15 minute, fiecare participant află dacă are anticorpi, așadar dacă a avut infecția și a dobândit imunitate la Covid-19”, a declarat marti primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Potrivit sursei citate, înscrierea online continuă pe pagina https://assmb.ro/page/testareanticorpi.

Persoanele testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei selectați prin metoda eșantionării într-un număr proporțional cu mărimea sectorului în care locuiesc. Rezultatele se vor regăsi, la final, în studiul realizat de Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”. Metoda de eșantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală. Programul se derulează în baza unei colaborări între Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, PMB, ASSMB și cele șase primării de sector, încheiată în data de 27.03.2020. PMB, prin ASSMB, asigură, împreună cu primăriile de sector, sprijinul logistic al acțiunii de testare: achiziția testelor, organizarea spațiului necesar la Arena Națională și participarea personalului medical.

”În ceea ce privește stadiul celeilalte campanii, „Testăm pentru București”, derulată de Primăria Capitalei pentru 11.000 de bucureșteni pentru diagnosticarea infecției Covid, până acum sunt înscrise 10.829 de persoane în acest program și 1.540 deja testate. Dintre acestea, doar 2 au fost depistate pozitiv. Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus. Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu 13 clinici de stat și private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP)”, mai precizează PMB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.