Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile Turcia-SUA ies la suprafață în timpul vizitei lui Blinken: Ankara cere rambursarea a 1,4 miliarde de dolari după căderea afacerii F-35

blinken erdogan

Cel mai înalt diplomat turc a declarat luni că Ankara nu va cumpăra avioane de luptă F-16 americane cu condiții prealabile și și-a exprimat convingerea că problema poate fi depășită dacă administrația Biden menține o poziție decisivă, notează publicația turcă Daily Sabah.

Ministrul de externe Mevlüt Çavușoğlu a precizat că Turcia se opune ca vânzarea avioanelor de luptă F-16 să fie legată de ratificarea aderării la NATO a Suediei și Finlandei, care trebuie să fie agreată de toți cei 30 de membri ai alianței transatlantice de apărare. Doar parlamentele din Turcia și Ungaria nu și-au dat încă acordul.

"Nu ar fi corect sau echitabil să condiționăm două chestiuni independente - aderarea celor două țări la NATO și achiziționarea de F-16 - una de cealaltă", a declarat Çavușoğlu într-o conferință de presă alături de omologul său american Anthony Blinken.

"Nu ne-ar fi posibil să achiziționăm F-16 în aceste condiții".

Blinken a sosit la Ankara după cutremurele devastatoare care au lovit Siria vecină pe 6 februarie, lăsând aproape 45.000 de morți. Aceasta a marcat prima călătorie a lui Blinken în Turcia de când a fost numit în funcție în urmă cu doi ani.

Turcia, membră NATO, a căutat să își modernizeze avioanele de război existente pentru a-și actualiza forțele aeriene și a încercat să cumpere 40 de avioane Lockheed Martin F-16 și aproape 80 de kituri de modernizare din SUA, o tranzacție evaluată, potrivit rapoartelor, la 20 de miliarde de dolari (377,34 miliarde de lire turcești).

Solicitarea a venit în locul unei rambursări pentru plata de 1,4 miliarde de dolari pe care Turcia a făcut-o pentru avioanele de luptă F-35 de ultimă generație. Plata a fost emisă înainte de a fi retrasă din programul multinațional de dezvoltare a aeronavelor din cauza deciziei Ankarei de a achiziționa sisteme de apărare antirachetă aeriană S-400 de producție rusească.

SUA își reafirmă angajamentul

Luni, Blinken a reafirmat angajamentul Washingtonului de a livra avioane F-16 Turciei, afirmând că este "foarte important pentru interoperabilitatea continuă a NATO și în interesul național al Statelor Unite".

"Administrația Biden susține cu tărie pachetul de modernizare a avioanelor F-16 existente și de furnizare de noi avioane", a spus el. Dar Blinken a adăugat că nu a putut oferi un "termen oficial" pentru aprobare și livrare.

"SUA și Turcia nu sunt de acord în toate problemele, dar este un parteneriat care a rezistat în fața provocărilor", a precizat el.

Çavușoğlu a declarat că Turcia se așteaptă la sprijin din partea Congresului SUA pentru a duce la bun sfârșit acordul pentru avioanele de luptă. El a adăugat că ar dori ca administrația Biden să trimită Congresului notificarea oficială pentru F-16.

Turcia a întârziat admiterea Suediei și Finlandei în NATO, invocând preocupări legate de terorism. Între timp, membri ai Congresului american au legat aprobarea acordului pentru F-16 de retragerea de către Ankara a opoziției sale față de extinderea NATO.

Țările nordice au renunțat la decenii de nealiniere militară și au solicitat anul trecut să se alăture pactului de apărare transatlantic după ce Rusia a invadat Ucraina.

De atunci, ele au încercat să obțină sprijinul Turciei.

Çavușoğlu a repetat poziția Turciei potrivit căreia ar fi dispusă să aprobe aderarea Finlandei la NATO înaintea Suediei.

Ankara s-a plâns de ceea ce consideră a fi toleranța Stockholmului față de sprijinul acordat PKK, considerat grup terorist de către Turcia, SUA și Uniunea Europeană, de filiala sa siriană YPG și de grupul terorist Gülenist (FETÖ), care se află în spatele unei tentative eșuate de lovitură de stat în 2016, precum și de simpatizanții acestora.

"Din nefericire, simpatizanții PKK sunt încă prezenți în Suedia", a declarat înaltul diplomat. "Ei recrutează oameni și finanțează acte teroriste și desfășoară propagandă teroristă în Suedia... pentru că nu vor ca Suedia să devină membră NATO".

Este nevoie de mai mult pentru candidatura la NATO

Deși a recunoscut că Suedia a făcut modificări constituționale în încercarea de a satisface cererile Turciei, el a spus că trebuie făcut mai mult pentru a "convinge Parlamentul și poporul nostru".

Blinken a declarat că SUA sprijină "cu tărie" admiterea Finlandei și Suediei în NATO "cât mai repede posibil".

"Suntem încrezători că NATO le va primi oficial în curând", a spus el. "Iar când se va întâmpla acest lucru, va spori securitatea fiecărui membru NATO, inclusiv a SUA, inclusiv a Turciei."

Ankara a promis că ar putea lua în considerare alternative, inclusiv Rusia, în cazul în care SUA nu-și respectă promisiunea de a livra avioanele forțelor aeriene turcești.

Anterior, Turcia a comandat peste 100 de avioane americane F-35, dar Washingtonul a scos Turcia din program în 2019, după ce a cumpărat S-400. Turcia a calificat această mutare drept nedreaptă și a cerut rambursarea plății de 1,4 miliarde de dolari.

Deși Congresul poate bloca vânzările de arme străine, acesta nu a întrunit până acum majoritățile de două treimi în ambele camere necesare pentru a depăși un veto prezidențial.

Blinken a fost primit de președintele Recep Tayyip Erdoğan în cursul zilei de luni. Pe lângă efectele cutremurului, se aștepta ca ei să discute despre ofertele NATO ale Suediei și Finlandei și despre războiul Rusiei din Ucraina.

Fără exporturi de articole pentru efortul de război al Rusiei

Între timp, Çavușoğlu a declarat luni că Turcia nu exportă produse care ar putea fi folosite în efortul de război al Rusiei, după avertismentele SUA din această lună privind exporturile de produse chimice, microcipuri și alte articole.

"Nu este adevărat că am exportat în Rusia produse care pot fi folosite în industria de apărare", a declarat el. "Am cerut Statelor Unite să ne notifice (pe noi) dacă există încălcări în această privință".

Çavușoğlu a mai spus că Ankara nu va permite ca sancțiunile americane și europene să fie încălcate în sau prin intermediul Turciei și că țara ia măsuri pentru a preveni acest lucru.

Un oficial de rang înalt al Trezoreriei SUA a vizitat la începutul acestei luni oficiali ai guvernului turc și ai sectorului privat pentru a îndemna la mai multă cooperare în întreruperea fluxului de bunuri care pot fi folosite de industriile de apărare ale Moscovei.

Națiunile occidentale au aplicat controale și sancțiuni la export după invazia Moscovei de acum aproape un an. Canalele de aprovizionare au rămas deschise din Hong Kong, Turcia și alte centre comerciale.

Ankara a echilibrat bunele sale legături atât cu Moscova, cât și cu Kievul pe tot parcursul războiului, a organizat discuții timpurii între cele două părți și a ajutat la medierea unui acord pentru transporturile de cereale din Ucraina.

Çavușoğlu a declarat că Turcia va acționa dacă va fi detectată o încălcare, adăugând că creșterea comerțului țării cu Rusia se datorează în mare parte importurilor mari de gaz și energie ale Ankarei, al căror cost s-a triplat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.