Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei zile, nicio reacţie: Procurorii din CSM nu infirmă presiunile asupra SIIJ

procurori csm

La trei zile după ce STIRIPESURSE.RO a dezvăluit că actualul şef al SIIJ (Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie) a fost convocat la CSM pentru a fi luat la rost, informaţia nu a fost infirmată de niciunul dintre cei implicaţi. În schimb, informaţia fost confirmată şi de publicaţia luju.ro. Dintre CSM, o tăcere totală s-a aşternul asupra a ceea ce poate fi unul dintre cele mai grave incidente din justiţie din ultima perioadă, cu un pronunţat iz penal.

Potrivit informaţiilor confirmate de STIRIPESURSE.RO din mai multe surse, Nicolae Marin a fost chemat săptămâna trecută în biroul vicepreşedintelui CSM, Nicolae Solomon, aflat la etajul 8 al clădirii în care funcţionează Consiliul. Tema discuţiei ar fi fost, potrivit surselor, dosarul în care SIIJ a cerut redeschiderea urmăririi penale pentru fapte presupus a fi fost săvârşite de judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, în condiţiile în care a doua zi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urma să se pronunţe chiar pe respectiva cerere de redeschidere a urmăririi penale.

Mai grav, la discuţie ar fi participat şi Bogdan Mateescu, care i-ar fi fost prezentat lui Nicolae Marin ca un prieten şi un aliat al taberei procurorilor din CSM. Cei prezenţi şi-ar fi manifestat indignarea faţă gestul fostului procuror-şef al SIIJ, Gheorghe Stan, care "a îndrăznit" să solicite redeschiderea urmăririi penale în dosarul care îl vizează pe Mateescu, dosar clasat anul trecut de DNA. Conform surselor STIRIPESURSE.RO, adjunctul SIIJ a ieşit vizibil afectat de la discuţia din biroul vicepreşedintelui CSM.

A doua zi după publicarea informaţiei, avocatul Gheorghe Piperea solicita o anchetă pentru clarificarea celor întâmplate, în vreme ce avocata Ingrid Mocanu susţinea că este vorba despre un caz clar de trafic de influenţă. Potrivit unor surse judiciare, procurorii din CSM pregăteau o reacţie în care să susţină că Nicolae Marin s-a prezentat din proprie iniţiativă la CSM, pentru discuţii despre un alt caz, însă reacţia nu a mai apărut. Pe de altă parte, o asemenea reacţie l-ar fi expus pe adjunctul SIIJ suspiciunilor de trafic de influenţă, iar surse citate de luju.ro precizează că acesta ar putea ieşi public să confirme informaţiile prezentate de STIRIPESURSE.RO.

Dosarul redeschis de SIIJ îi vizează, în principal pe Bogdan Mateescu, judecător membru CSM, şi pe tatăl acestuia, Mihai Mateescu, primarul oraşului Băile Govora. Cercetarea in rem (cu privire la fapte) a fost dechisă în 2015, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care şi-a declinat în 2016 competenţa către DNA Piteşti. În 2017, după ce Bogdan Mateescu a fost ales reprezentant al judecătoriilor în CSM, structura centrală a DNA a reluat fără explicaţii dosarul de la DNA Piteşti. Pe 21 august 2018, în contextul controlului Inspecţiei Judiciare al DNA, care a vizat dosarele în care au fost anchetaţi magistraţi, procurorul Florentina Mirică ia decizia clasării cauzei.

Tatăl judecătorului Mateescu este vizat, printre altele, de suspiciuni de luare de mită în formă continuată, inclusiv de la doi senatori. Bogdan Mateescu este vizat de acuzaţii de complicitate la luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată şi cumpărare de influenţă în formă continuată.

Concret, potrivit ordonanţei, reprezentanţii unor societăţi comerciale executante a unor contracte încheiate cu Primăria Băile Govora ar fi efectuat lucrări de modificări în apartamentul proprietate personală a lui Bogdan Mateescu, în schimul favorizării unor societăţi comerciale de către funcţionari publici din cadrul Primăriei Oraşului Băile Govoca, în vederea încheierii şi execuţiei unor contracte privind realizarea unor lucări publice.

Mai mult, potrivit ordonanţei, judecătorul ar fi primit de la diverse persoane sume de bani ori alte foloase patrimoniale, pentru ca acesta să intervină pe lângă judecătorii din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea în vederea adoptării unor soluţii favorabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.