Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat PNL, fan Stalin

Am întâlnit în ultimii ani multe cazuri în care persoane aflate în diferite funcții în statul român aveau o abordarea reținută fața de Basarabia. Unii din lipsă de cunoștință sau din prostie, alții pentru că slujesc în continuare cu servilism linia prorusă.

Dacă cineva se îndoiește de afirmațiile mele, poate are un alt răspuns la vizita recenta a celui de-al doilea om in statul rus, Serghei Naraskin, președintele Dumei de Stat, care a efectuat o vizită oficială la București, deși are interdicție de a intra in UE. Revin însă la subiectul care m-a revoltat cel mai mult în această săptămână.
Basarabia este și rămâne, pentru mine, parte a națiunii române, pentru că acolo m-am născut, de acolo am plecat și în toată activitatea mea am susținut apropierea acestui ținut de România.
În calitate de deputat care îi reprezintă pe românii de la est de Prut, am depus anul trecut în Parlamentul României o inițiativă legislativă privind declararea zilei de 27 martie, drept Ziua Națională a Unirii Basarabiei cu România. Motivul e simplu, prima provincie care s-a unit cu țara-mamă în 1918 a fost Basarabia. Pe 27 martie 1918, Sfatul Tării, organul legislativ al guberniei Basarabia a decis, după 106 ani de asuprire rusească, să voteze unirea acestei provincii cu România.
Procedural, legea a fost întâi dezbătută în Senatul României, unde toate comisiile au avizat pozitiv inițiativă, iar plenul Senatului României a votat în unanimitate legea privind instituirea zilei de 27 martie drept sărbătoare națională.
La Camera Deputaților procedura este aceeași, întâi legea este analizată în comisii și apoi dezbătută și votată în plen. Prima comisie sesizată a fost comisia pentru românii din afara granițelor, care în unanimitate a avizat pozitiv această lege. Comisia de cultură, arte și mijloace de informare în masă, cea care trebuie să întocmească raportul pentru inițiativa legislativă a propus plenului Camerei Deputaților respingerea legii.
Tonul împotriva acestei inițiative l-a dat domnul deputat Traian Dobrinescu, parlamentar de Vâlcea. Am crezut inițial că este vorba de o neînțelegere și în mod civilizat am încercat să port ieri o discuție cu domnia sa. L-am întrebat direct dacă are vreo obiecție față de această lege și dacă poate să-mi explice ce neclarități există. Dintr-o dată m-am lămurit, domnia sa a început să-mi înșiruie tezele pe care sovieticii cu mare talent le propovăduiau și înainte de 1989, lucru pe care destul de agresiv îl promovează astăzi Rusia.
Domnul deputat Dobrinescu mi-a explicat că știe foarte bine situația din R. Moldova, că cei de acolo nu mai sunt români, că românii din Basarabia sunt mai apropiați de Moscova și că actul de la 27 martie 1918 “nu ne-a ajutat cu nimic”, “nu avem nevoie de o altă zi de serbare a unirii” și lista de motive închipuite a continuat.
Dacă un om pretins de cultură, care știe mult mai bine decât cineva care nu este preocupat de teme ce țin de trecutul deloc îndepărtat al României are o abordare pe care doar urmașii lui Stalin o mai propaga la Chișinău și Moscova, nu-mi rămâne decât să-mi îndrept speranța că majoritatea deputaților vor vota pentru Basarabia și împotriva tezelor staliniste.
P.S. Doamna Gorghiu, pentru că tot lucrați la criteriile pentru viitorii candidați, ar fi bine ca primul criteriu să fie legat de convingerile ideologice pentru că prea mulți foști și actuali liberali par mai apropiați de Moscova decât de interesele reale ale României.

VEZI REPLICA DEPUTATULUI TRAIAN DOBRINESCU

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.