Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaccinul Sputnik V - Ungaria intervine în scandalul dintre Rusia și Slovacia

sputnik 5 vaccin

Autoritatea de reglementare sanitară a Ungariei va ajuta Slovacia să examineze dozele de vaccin Sputnik V achiziţionate din Rusia, în urma unei dispute dintre aceste două ţări din urmă privind conformitatea unui lot de vaccinuri Sputnik V cumpărat de guvernul slovac, relatează Reuters.

Anunţul a fost făcut de ministrul slovac de finanţe, fostul premier Igor Matovic, în urma unei discuţii avute la Budapesta cu ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

Igor Matovic susţine în continuare achiziţia vaccinului rusesc, deşi decizia sa de a cumpăra acest vaccin în pofida opoziţiei altor membri ai coaliţiei pe care a condus-o a generat o criză guvernamentală care în cele din urmă l-a costat postul de premier.

Controversa a fost amplificată săptămâna aceasta de refuzul agenţiei slovace însărcinate cu autorizarea medicamentelor de a autoriza folosirea unui lot de 200.000 de vaccinuri Sputnik V, motivând că are îndoieli asupra compoziţiei serului din acel lot şi că nu dispune de date suficiente pentru a stabili conformitatea acestuia.

SCANDALUL AstraZeneca BUBUIE și în Franța: REGULI DIFERITE față de ale României pentru rapel


În replică, Rusia a acuzat guvernul slovac că a testat vaccinul Sputnik V într-un laborator care nu avea certificarea necesară, încălcând astfel contractul, şi că declaraţiile autorităţii sanitare slovace despre neconformitatea vaccinului rusesc sunt ''fake news'' şi ''un act de sabotaj''.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care deţine patentul vaccinului, a asigurat că ''toate loturile Sputnik V au aceeaşi calitate şi sunt supuse unui control de calitate riguros''. Acest fond a cerut guvernului slovac să trimită doze de vaccin pentru teste suplimentare într-un laborator certificat al Uniunii Europene şi de asemenea să returneze Rusiei dozele de vaccin Sputnik V primite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.