Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Violatorii din Vaslui. Măsuri preventive și măsuri punitive / OPINIE

Lumea tot nu vrea să înțeleagă că arestul/controlul judiciar sînt măsuri preventive, nu punitive. Rolul măsurilor preventive e de a înlesni actul de justiție, nu de a pedepsi pe cineva. La momentul cînd acestea se iau, cei urmăriți sînt nevinovați. Vinovăția e stabilită doar prin hotărîrea definitivă a instanței. Împotriva nevinovaților nu se iau măsuri punitive.

Măsurile preventive se iau pentru a proteja ordinea publică sau pentru a-i împiedica pe inculpați să se sustragă actului de justiție sau să-l influențeze.

În cazul celor trei violatori care au recunoscut violul nu se mai punea problema împiedicării actului de justiție. Se poate discuta dacă ei reprezentau sau nu pericol public.

Cu cît inculpații recunosc și actul de justiție merge mai repede, cu atît se consumă mai puține resurse de timp, umane, financiare și materiale. Aceste resurse (polițiști, procurori, medici legiști, experți, analize de laborator etc) pot fi utilizate pentru alte cazuri. Este în interesul justiției și al societății ca inculpații să fie motivați să recunoască (dacă într-adevăr sînt vinovați) și actul de justiție să consume cît mai puține resurse.

În cazul celor șapte violatori din Vaslui trebuie spus că au stat în arest preventiv din noiembrie 2014 pînă în aprilie 2015, adică șase luni, că arestul a fost schimbat cu arest la domiciliu și că s-a luat măsura controlului judiciar abia după ce arestul la domiciliu a fost declarat neconstituțional de către CCR.

În același timp, e adevărat că la un moment dat violatorii împreună cu familiile lor și prietenii au început presiunile, prin intermediul rețelelor social media, asupra victimei și familiei acesteia. Un motiv suficient pentru a cere din nou arestarea lor. În momentul în care aceștia au încercat să intimideze victima și să împiedice actul de justiție, procurorii ar fi trebuit să ia măsuri și, eventual, să ceară anchetarea lor în stare de arest.

Însă acesta ar fi motivul arestării, presiunile asupra victimei, și nu fapta de viol. Pentru viol, dacă sînt găsiți vinovați, sentința definitivă o va da instanța. Să nu confundăm arestul cu condamnarea. Cele două sînt lucruri complet diferite. Arestul e măsură preventivă iar condamnarea este măsură punitivă.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.