Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua scafandrilor români, celebrată în Portul militar

realitatea.net
raul timis inecat apa scafandru salvamari

Centrul de scafandri din Constanţa a marcat, miercuri, împlinirea a 56 de ani de la înfiinţarea Grupului 279 Scafandri şi Ziua scafandrilor militari şi civili din România, potrivit Agerpres.

Evenimentele desfăşurate în Portul militar din Constanţa au constat în prezentarea tehnicii specifice scafandrilor de mare adâncime şi celor implicaţi în neutralizarea dispozitivelor explozive, precum şi în vizitarea navei maritime pentru scafandri "Grigore Antipa", recent reabilitată.

"În decursul celor trei ani, nava a suferit reparaţii şi modernizări. Au crescut eficienţa, siguranţa, dar mai ales confortul şi este la nivelul anului 2023. Anul viitor, vom termina şi etapa a doua a procesului de modernizare, de achiziţionare a echipamentelor şi tehnicii de scufundare, astfel încât această navă să fie operativă complet şi să poată îndeplini misiuni atât pe teritoriul naţional, cât şi în afara acestuia", a declarat, pentru AGERPRES, comandantul navei maritime pentru scafandri "Grigore Antipa", căpitanul comandor Cristian Mitu.

La rândul său, comandantul Divizionului 176 nave scafandri de mare adâncime, comandor Laurenţiu Cocea, a menţionat că anul viitor nava folosită în momentul de faţă, nava "Grozavul", va intra într-un amplu proces de modernizare.

"Odată cu etapa a doua de modernizare, nava va putea executa toată gama de misiuni specifice Forţelor Navale pentru intervenţii la mare adâncime. Acum, folosim nava maritimă de sprijin şi intervenţie cu scafandri 'Grozavul', dar nu este la fel de dotată. Anul viitor, nava 'Grozavul' va intra în proces de reparaţii capitale şi modernizări, iar din punctul meu de vedere va fi chiar mai modernă decât nava pe care ne aflăm", a spus comandor Laurenţiu Cocea.

De Ziua porţilor deschise, la bordul navei "Grigore Antipa" au urcat şi foşti membri ai echipajului.

"Acum, sigur e mai uşor de exploatat. Totul este automatizat, nu mai trebuie să alergi prin toată maşina, să porneşti nu ştiu ce agregat, toate sunt centralizate şi le poţi porni dintr-un buton", a declarat comandorul în rezervă Dumitru Stancu, la finalul vizitei de la bordul navei maritime pentru scafandri "Grigore Antipa",

Nava maritimă pentru scafandri "Grigore Antipa" a fost lansată la apă şi subordonată Centrului de scafandri în anul 1979, iar lucrările de modernizare au constat în schimbarea în totalitate a operei vii şi în procent de aproximativ 80% a operei moarte şi a suprastructurii navei, reparaţii la elementele de rezistenţă şi lucrări de amenajare a spaţiilor interioare, lucrări de modernizare la instalaţia de lansare-recuperare ambarcaţiune, la macaraua navală de punte telescopică cu trei braţe, la sistemul integrat de navigaţie, precum şi la sistemul energetic naval de la bord.

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale Române, Centrul 39 Scafandri este o structură unică în Armata României, fiind singura instituţie din ţară acreditată să breveteze scafandri, atât pentru sistemul naţional de apărare, cât şi pentru mediul civil. Această structură de elită a Forţelor Navale Române se adaptează permanent la standardele internaţionale ale domeniului scafandreriei, motiv pentru care derulează continuu proiecte de înzestrare, modernizare şi reparaţii.

Manifestările prilejuite de împlinirea a 56 de ani de la înfiinţarea Grupului 279 Scafandri şi de Ziua scafandrilor militari şi civili din România au început joi, 9 noiembrie, cu o ceremonie militară şi religioasă, pentru comemorarea celor opt militari căzuţi la datorie în dublul accident aviatic din data de 2 martie 2022, desfăşurată în apropierea localităţii Gura Dobrogei din judeţul Constanţa, loc în care a fost construit un monument în amintirea lor.

Monumentului ridicat de familiile eroilor i-au fost adăugate anul acesta un bust de scafandru şi o ancoră, simbol al nădejdii, stabilităţii şi siguranţei, bustul fiind realizat de maistrul militar în rezervă Roibu Pascale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.