Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Năstase CONDAMNĂ referendumul cerut de Klaus Iohannis: 'Care este ROSTUL?'

Adrian Nastase

Fostul prim-ministru a criticat dur referendumul lansat de Klaus Iohannis în privința Legii Grațierii. "Constitutia nu putea face o listă cu ceea ce inseamnă ” probleme de interes national”, lăsând presedintelui să decidă asupra incadrării anumitor teme in acest cadru.", a scris Adrian Năstase pe blog-ul său.

"Constitutia se bazează pe o prezumtie de bună credintă in interpretarea si aplicarea dispozitiilor sale. Articolul 90, spre exemplu, permite presedintelui să poată cere poporului să-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national. Sigur, Constitutia nu putea face o listă cu ceea ce inseamnă ” probleme de interes national”, lăsând presedintelui să decidă asupra incadrării anumitor teme in acest cadru. Din acest motiv, astfel de referendumuri vor purta amprenta intelepciunii fiecărui presedinte. Unii vor supune referendumului popular teme importante pentru tară, altii vor supune referendumului teme importante pentru viitorul lor politic, incercând să marcheze un anumit „teritoriu” tematic pentru, spre exemplu, o pozitionare in perspectiva unui nou mandat.

Citește și: Dacian Cioloș, reacție după publicarea raportului MCV: Inamicii României sunt în interiorul țării

Tema coruptiei, respectiv a luptei anti-coruptie, a fost extrem de suculentă, politic, in ultimii 15 ani. Alimentată si din exterior, ea a permis „fezandarea” politicienilor si a oamenilor de afaceri români, in timp ce – ce să vezi? -, lupta asta a dus la ocuparea spatiului economic national, aproape complet, de către capitalul străin. Tratamentul indicat de MCV-uri a reusit, din pacate, pacientul e in sala de renimare, fără prea mari sanse de supravietuire.

Sigur, „coruptia” poate avea diferite semnificatii, lupta impotriva ei căpătând diverse forme.

Primul Plan national de prevenire a coruptiei a fost adoptat de guvernul pe care l-am condus in 2001. Au urmat Măsuri de accelerare a aplicării acestui Plan, in 2002. In anul următor, a fost adoptată Legea nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Tot in 2003, a vut loc revizuirea Constitutiei, fiind eliminată, spre exemplu, imunitatea parlamentarilor pentru fapte penale.

In anii următori, au fost adoptate Planuri nationale anti-coruptie de către toate guvernele care au urmat. Pentru perioada 2005-2007, pentru perioada 2008-2010, 2010-2012, 2012-2015.

Ultimul Plan national anticoruptie a fost adotat, prin HG nr 583/2016, in august anul trecut, de către guvernul Ciolos si vizează perioada 2016-2020. Si nimeni nu a cerut anularea acestui act normativ. Ceea ce arată că nimeni nu este, de principiu, impotriva luptei anti-coruptie.

Si atunci care ar fi rostul referendumului lansat de presedintele Iohannis?", a scris fostul premier pe blog-ul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.