Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Al-Assad: 'Recucerirea Alepului ar însemna împingerea teroriştilor înapoi în Turcia'

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat vineri că recucerirea de către armată a oraşului Alep, aflat sub noi bombardamente care au ca ţintă sectorul controlat de rebeli, ar fi 'o trambulină foarte importantă' pentru a-i împinge pe 'terorişti' înapoi în Turcia, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Conform organizaţiilor umanitare, armata siriană, sprijinită de avioanele de luptă ale Rusiei, au ucis peste 150 de persoane în estul Alepului în această săptămână, în ofensiva sa asupra oraşului.

Citeşte şi: Accident de autocar în Coreea de Sud. 10 pasageri au murit

Numărul tot mai mare de victime la Alep, unde numeroase clădiri au fost distruse, a declanşat proteste internaţionale şi noi eforturi diplomatice, sâmbătă fiind programate discuţii între SUA şi Rusia.

"Trebuie să continuăm să curăţăm această zonă şi să împingem teroriştii în Turcia, acolo de unde au venit, sau să îi ucidem. Nu există altă opţiune", a spus Al-Assad într-un interviu pentru tabloidul rus Komsomolskaia Pravda.

"Alep va fi o trambulină foarte importantă pentru a face acest lucru", a adăugat Al-Assad.

Citeşte şi: 'Bibi' Netanyahu critică dur proiectele Unesco din Ierusalim

În contextul în care atacurile aeriene şi bombardamentele asupra estului oraşului s-au intensificat după o scurtă perioadă de calm relativ, guvernul sirian a aprobat un plan al ONU de a permite venirea convoaielor cu ajutoare în cele mai asediate zone din Siria, cu excepţia Alepului.

Războiul civil din Siria, aflat acum în cel de-al şaselea an al său, a dus la moartea a 300.000 de persoane şi a lăsat fără locuinţă alte câteva milioane, implicând puteri regionale şi globale şi inspirând de asemenea şi atacuri jihadiste în străinătate.

Citeşte şi: The New York Times respinge acuzaţiile de defăimare ale lui Donald Trump

Al-Assad este sprijinit de forţele aeriene ruse, de Gărzile Revoluţionare din Iran şi de o serie de miliţii şiite din statele arabe vecine, în timp ce rebelii sunniţi care încearcă să îl înlăture de la putere sunt susţinuţi de Turcia, SUA şi monarhiile din Golf.

Preşedintele sirian a mai spus în interviul pentru Komsomolskaia Pravda că războiul civil din ţara sa a devenit un conflict între Rusia şi Occident.

Citește și: Siria: 17 morţi în explozia unei maşini capcană la un post de control rebel (OSDO)

"Ceea ce vedem în ultimele câteva săptămâni şi poate chiar în ultimele câteva luni seamănă cu Războiul Rece", a afirmat Al-Assad. "Nu ştiu cum să o numesc, însă nu este ceva care să fi existat recent, deoarece nu cred că Occidentul - în special SUA - a pus capăt Războiului Rece, nici după prăbuşirea Uniunii Sovietice", a adăugat el.

Al-Assad a mai declarat că acţiunile Turciei în Siria reprezintă "o invazie, care este împotriva dreptului internaţional, a moralei, a suveranităţii Siriei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.