Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în timp ce Liviu Dragnea e în sediul Direcției / VIDEO

captura GDS
Laura Codruta Kovesi GDS

La ora la care Liviu Dragnea era în sediul DNA, șefa instituției, Laura Codruța Kovesi, vorbea la o dezbatere despre modificările legilor justiției. Decizia parlamentarilor de a modifica legile justiţiei până la finalul acestui an a enervat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Aceasta i-a atacat dur pe aleşi şi a spus că nu ştie de ce aceştia se grăbesc atât de mult.

Florin Iordache, mesaj pentru protestatari și pentru magistrați: Este un non-sens. Protestează pe chestiuni care nu legătură cu legile

"E ciudata aceasta repeziciune cu care se trec legile justitiei. De ce e o comisie specială? Nu ia nimeni dreptul Parlamentului să facă legi sau să infiinţeze comisii, dar niciodată nu a fost o comisie specială. S-au discutat în planul celor două camere. A fost totul în sistem de urgenţă. Nu neagă nimeni că sunt probleme care ar trebui îndreptate. Toţi magistraţii au conestat modalitatea modificătilro prin lipsă titală de consultae. Noi aplicăm legea, procurori, judecători, notari, avocaţi. Putem să oferi puncte de vedere la vulnerabilităţi când se modifică pe repede înainte aceste legi", a tunat Kovesi într-o dezbatere de la Grupul pentru Dialog Social.

Citește și: Transfer istoric la FCSB: Ce sumă uriașă i-a intrat în cont patronului Gigi Becali

Mai mult, Kovesi a lansat şi un avertosment extrem de dur. Câţi bani pierde România dacă se dezincriminează abuzul în serviciu. "Proiectele dacă sunt adoptate aşa cum sunt acum încalcă grav independenţa procurorilor. S-a susţinut în od fals că noi ne punem că pierdem din atribuţii. Avem date statistice confor cărora în 12 ani au fost condamnaţi 88 de magistraţi. pentru 88 de persoane trebuie să infiinţăm o direcţie specială? Mă îndoiesc. Avem 575 de ofiţeri condamnaţi de poliţie. ce să facem, dacă avem de 10 ori mai mulţi poliţtişti facem direcţie pentru investigarea poliţiştilor?

Probleme sunt în orice sistem. Cu resursele umane, cu practica judiciară unitară sau nu. Arguentele nu sunt sufuecuente. Nu sunt studii de impact.

Citește și: EXCLUSIV! Statul paralel există! Vezi cine face parte de fapt din el – detalii interesante

Abuzul în serviciu a produs câteva efecte, dar nu au afectat DNA. Aceste efecte vizează întreaga societate. Rechizitoriile întocite de DNA pe abuz în serviciu au insemnat secgestre de 263 de milioane de euro. Acum, au fost clasate peste o sută de dosare şi s-au pierdut sute de milioane de euro prejudicii.

Dacă face şi un prag minim la abuzul în serviciu ce se mai întâmplă?

An de an au fost investigaţi funcţionari pentru modul în care s-au făcut achiziţii. În România se semnează zilnic documente. Când un funcţionar public de la o primărie cumpără la preţuri de 800% mai mari ca cele reale e o simplă greşeală? La un spital la fel. E o infracţiune în condul penal din 1968. această discuţie a apărut brusc anul trecut. Peste 50% din dosarele noastre au ca infracţiune abuzul in serviciu.

Dacă punem sechestre de peste 260 de milioane de euro să ne imaginăm care e valoarea reală a prejudiciilor", a mai spus Kovesi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.