Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carles Puigdemont denunță o LOVITURĂ DE STAT în Catalonia

bloomberg.com
Carles Puigdemont

Liderul destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, le-a cerut marţi liderilor Uniunii Europene să înceteze să mai susţină "lovitura de stat" împotriva regiunii sale, aflată sub tutela Madridului de la sfârşitul lui octombrie, comentează AFP.

În cazul în care catalanii dau din nou o majoritate partidelor separatiste la alegerile regionale de la 21 decembrie, "veţi accepta rezultatul votului catalanilor?", a întrebat Carles Puigdemont într-un discurs ţinut în faţa a circa 200 de primari separatişti reuniţi la Bruxelles, scrie agerpres.ro.

Citește și: Protecția Consumatorilor a făcut ravagii în hipermarketuri: În ce magazine s-au găsit promoții false și produse cu etichete greșite

El a calificat o "lovitură de stat" punerea sub tutelă a regiunii sale, decisă de guvernul central la câteva ore după declaraţia de independenţă votată în parlamentul regional pe baza unui referendum interzis privind autodeterminarea, organizat la 1 octombrie.

Separatiştii afirmă că votul "da" a învins în ziua respectivă cu 90% la rată a participării de 43%, date imposibil de verificat în lipsa unei comisii electorale independente.

Citește și: Semnalul de alarmă care CUTREMURĂ mii de oameni! De ce ar putea să dispară ajutoarele de căldură

Mai devreme, Carles Puigdemont a apărat un front comun al secesioniştilor la aceste alegeri, impuse în Catalonia de Madrid pentru a încerca să dezamorseze criza.

Partidele aveau termen până marţi la miezul nopţii pentru a înştiinţa comisia electorală dacă formează coaliţii pentru alegerile regionale.

Citește și: Vești bune pentru copiii din România: Ce bani ar putea primi de la 1 ianuarie

"Nu avem altă opţiune decât să ne prezentăm toţi împreună", a declarat Carles Puigdemont la postul de radio public din Catalonia.

În 2015, coaliţia "Junts pel Si" (Împreună pentru da) a reuşit să alăture principalele două formaţiuni separatiste, conservatorii din Convergencia Democratica de Catalunya (CDC), al cărei succesor este PDeCAT condus de Puigdemont, şi Esquerra Republicana de Catalunya (ERC, stânga).

Citește și: Mişcare de forţă a Băncii Naţionale: Cum vrea BNR să stopeze ‘cămătarii cu acte’

Această coaliţie, aliată cu separatiştii de extremă stângă din CUP (Candidatura d'Unitat Popular), dispunea de o majoritate de 72 de locuri din totalul de 135 ale parlamentului de la Barcelona.

Tensiunile şi diviziunile în cadrul acesteia însă nu au lipsit.

Citește și: Ce așteaptă Germania de la România când va deține președinția UE în 2019

În prezent, ea se confruntă cu fărâmiţarea nucleului dur separatist.

Opt dintre cei 13 miniştri-consilieri ai executivului regional destituit de Madrid se află în închisoare după ce au fost inculpaţi mai ales pentru rebeliune, secesiune şi deturnare de fonduri.

Citește și: Zi istorică! Donald Trump a ajuns în Peninsula Coreeană, 'la doi pași' de liderul Phenianului

Carles Puigdemont este, de asemenea, vizat de aceste acuzaţii, dar se află la Bruxelles împreună cu alţi patru membri ai guvernului său, în aşteptarea examinării de către justiţia belgiană a mandatului european de arestare emis de Spania.

Puigdemont, care a dat asigurări că s-a "exilat" pentru a face cunoscută cauza sa restului Europei, a declarat marţi că a căutat astfel să evite "un val de violenţe" în Catalonia.

Citește și: Liderul Phenianului iese la atac în ziua vizitei lui Trump la Seul

Avocatul său a explicat pentru AFP că liderul catalan s-a temut de o spirală de agitaţie şi represiune ca reacţie la eventuala lui arestare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.