Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce scrie presa străină despre trimiterea în judecată a lui Victor Ponta

ponta dna agerpres

Premierul român Victor Ponta a fost trimis în judecată, joi, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare de bani, în cel mai mare caz de până acum din cadrul amplei campanii de combatere a corupţiei din România, notează Reuters.

Ponta, care a fost inculpat în luna august, a respins constant acuzaţiile formulate contra sa şi a afirmat că procurorii 'manipulează opinia publică' şi divulgă informaţii incomplete.

Citește și: EXCLUSIV Acuzațiile DNA la adresa lui Ponta și Sova/ RECHIZITORIUL

''Deja rănit de şocul înfrângerii în alegerile prezidenţiale din luna noiembrie a anului trecut şi în perspectiva alegerilor generale de anul viitor, Ponta s-a opus cererilor de a demisiona şi, până acum, are sprijinul partidului său şi aliaţilor acestuia de a rămâne la putere. Trimiterea în judecată are loc într-o perioadă delicată pentru guvernul său, care tocmai a reuşit să obţină aprobarea unui controversat program de reducere a taxelor şi care ar putea în curând să înceapă negocierile pentru un nou acord de asistenţă cu Fondul Monetar Internaţional'', comentează agenţia britanică de presă.

Vezi și: Anunțul DNA de trimitere în judecata

Procurorii au anunţat că Ponta va fi judecat în libertate, însă data procesului nu a fost deocamdată stabilită. Deşi Victor Ponta are dreptul la imunitate în calitate de parlamentar, acuzaţiile împotriva lui se referă la perioada de dinainte de a deveni prim-ministru, ceea ce înseamnă că el nu poate beneficia de respectiva imunitate.

''Este improbabil ca pieţele să reacţioneze la această ştire atât timp cât nu există mari schimbări în politicile publice. Cu un nou Cod Fiscal în vigoare, investitorii se vor concentra pe negocierile României cu FMI pentru un acord de împrumut de precauţie'', a apreciat Dan Bucşă, economist la UniCredit Research din Londra.

Vezi și: SOLUŢIA lui Iohannis după trimiterea în judecată a lui Ponta - VIDEO

Datorită unei majorităţi confortabile în parlament, Victor Ponta a supravieţuit unui număr de trei moţiuni de cenzură depuse de opoziţie, cea mai recentă în luna iunie. Dar, el a demisionat de la şefia Partidului Social-Democrat (PSD).

''Într-o ţară normală, impactul unei asemenea măsuri (trimiterea în judecată) ar fi radical, iar prim-ministrul şi-ar părăsi imediat funcţia. Decizia de azi nu este surprinzătoare şi este un nou element ce reduce dramatic orice spaţiu de manevre politice pentru Ponta. El nu are niciun viitor, dar se va agăţa de putere'', a apreciat analistul politic Cristian Pătrăşconiu.

La rândul său, agenţia France Presse menţionează că Victor Ponta este primul şef de guvern român care trebuie să se apere în instanţă în timpul mandatului. Liderul guvernului român, aflat la putere din mai 2012, a respins până acum apelurile la demisie lansate de preşedintele conservator Klaus Iohannis şi de opoziţia de centru-dreapta, adaugă AFP.

Şi agenţia chineză de presă Xinhua a relatat despre trimiterea în judecată a premierului Ponta, menţionând că acuzaţiile se referă la perioada 2007-2008, atunci când actualul şef al executivului deţinea un cabinet de avocatură. ''La jumătatea lui august, Ponta a anunţat că se va suspenda din toate funcţiile de conducere din Partidul Social-Democrat, dar a afirmat explicit că nu va demisiona din postul de prim-ministru'', adaugă Xinhua.

Atât AFP, cât şi Xinhua notează că până în prezent nu există nicio reacţie oficială din partea premierului Ponta. De asemenea, agenţia EFE a relatat joi pe larg despre trimiterea în judecată a premierului român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.