Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cod galben de inundații pe râuri din 14 județe

captura facebook.com
inundatii

Mai multe râuri din 14 județe se află sâmbătă, până la ora 24:00, sub Cod galben de inundații, din cauza precipitațiilor prognozate, cedarea apei din stratul de zăpadă și influența formațiunilor de gheață, potrivit unei atenționări hidrologice emise vineri de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), informează Agerpres.

Astfel, sunt vizate de atenționare râurile din bazinele hidrografice: Vișeu — bazin mijlociu și inferior, Tur, Lăpuș (județele Maramureș și Satu Mare), Crasna — curs inferior (județul Satu Mare), Mureș — bazin superior (județele Harghita și Mureș), Timiș — bazin superior, Bârzava (județele Caraș-Severin și Timiș), Olt — bazin superior (județele Harghita și Covasna), Bistrița — bazin superior și afluenții mici din bazinul mijlociu, afluenții din bazinul superior și mijlociu al Moldovei (județele Suceava, Neamț și Harghita), Trotuș — bazin superior (județele Harghita și Bacău), Bârlad superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați) și afluenții mici ai Prutului din județele Iași și Vaslui.

Potrivit hidrologilor, aceste bazine vor fi afectate de creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de Atenție, înregistrându-se și creșteri artificiale de niveluri cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râu datorită influenței evoluției formațiunilor de gheață.

INHGA precizează că în bazinele hidrografice Mureș, Olt, Bistrița, Moldova, Trotuș, Bârlad și afluenții mici ai Prutului creșterile de niveluri pot fi amplificate în mod artificial ca urmare a evoluției formațiunilor de gheață. De asemenea, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai râurilor atenționate.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de vreme rece, precipitații moderate și intensificări ale vântului, valabilă până sâmbătă, la ora 20:00.

Potrivit meteorologilor, vremea se va răci și vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării.

În regiunile sud-vestice și sudice, precum și la munte, se vor cumula cantități de apă de până la 15 — 20 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, în zona de munte, vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă. În Transilvania și Moldova vor fi precipitații mixte, iar în celelalte regiuni vor fi mai ales ploi. Local și temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de 50 — 60 kilometri/oră, iar în zona montană înaltă va spulbera zăpada.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.