Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Codul de etică și conduită al PSD: Ce trebuie să respecte și pentru ce vor fi excluși din partid

Partidul Social Democrat propune adoptarea unui cod de etică și conduită, care se va aplica tuturor membrilor, prin care se angajează să fie onești, să respecte legea, să fie integri în activitatea politică, administrativă, profesională. În caz contrar, cei care încalcă principiile codului, din diverse motive, li se retrage sprijinul politic, vor fi suspendați din funcțiile politice, din calitatea de membru sau vor fi excluși din partid.

Liviu Dragnea alături de alți social democrați discută vineri, 30 octombrie, despre Codul de etică și Conduită, urmând ca acesta să fie adoptat și inclus în statut în următoarele trei săptămâni.

Ce prevede noul cod

Membrii Partidului Social Democrat se angajează ca, în activitatea lor politică şi civică să respecte următoarele principii directoare:

  1. Onestitate şi respect faţă de Lege
  2. Respectarea drepturilor civice fundamentale
  3. Integritate şi respect în activitatea politică, administrativă și profesională
  4. Solidaritate şi responsabilitate
  5. Transparenţă şi integritate

În ceea ce privește drepturile, membrii şi simpatizanţii Partidului Social Democrat au dreptul de a fi informaţi cu privire la luările de poziţie ale Partidului Social Democrat cât şi cu privire la organizarea activităţilor sale, la nivel local sau naţional (convenţii, forumuri, congres etc.) şi pot participa la activităţile şi evenimentele organizate de partid.

  • Orice membru poate să-şi exprime fără îngrădire părerile politice sau să facă propuneri cu impact economico-social pozitiv, în cadrul organelor statutare ale partidului, în mod civilizat, logic și argumentat.
  • Membrii Partidului Social Democrat pot solicita intervenţia Comisiei Judeţene de Etică, Integritate şi Arbitraj sau a Comisiei Naţionale de Etică, Integritate şi Arbitraj în toate cazurile în care consideră că asupra lor au fost exercitate presiuni nejustificate, de orice natură ar fi acestea.
  • În caz de litigii sau de conflicte în interiorul organizaţiilor Partidului Social Democrat, membrii au dreptul de a solicita clarificarea situaţiei la un for superior al partidului (Biroul Permanent Județean sau, după caz, Biroul Permanent Naţional).

Îndatoriri:

Printre altele, în exercitarea mandatelor de reprezentare, ca şi în poziţiile nominalizate politic, membrii Partidului Social Democrat au datoria de a respecta interesul general şi valorile constituţionale, fără a utiliza aceste poziţii în scopuri personale.

Codul cuprinde și un capitol de bune practici în activitatea politică:

  • nu trebuie să utilizeze în scop personal funcţiile şi demnitățile politice, în defavoarea interesului organizaţiei de partid de care aparţin şi /sau a imaginii publice a Partidului Social Democrat;
  • nu vor profita de funcţia politică pentru a exercita presiuni – temporare sau de durată – asupra colegilor / organizaţiei locale în forţarea unor decizii care să contravină legii, interesului public, liniei generale a partidului, a agendei politice a acestuia, sau intereselor comunității;
  • se vor abține să inițieze sau să promoveze orice acțiune care ar putea aduce atingere organizației din care face parte sau a imaginii publice a Partidului Social Democrat;
  • nu vor putea să încheie sau să participe la încheierea vreunei înțelegeri care să conducă la o acțiune sau activitate împotriva interesului partidului, favorizând interesele altei persoane sau altei formațiuni politice;
  • nu vor promova acțiuni care compromit obiectivele politice ale Partidului Social Democrat sau care conduc la abandonarea nejustificată a responsabilităților, precum și neglijența în exercitarea acestora.

Sancțiuni

Neîndeplinirea, îndeplinirea cu rea-credință sau nerespectarea prevederilor ori obligațiilor prevăzute în prezentul Cod, se sancționează potrivit Statutului Partidului Social Democrat, care se completează după cum urmează:

În cazul în care, pentru fapte de corupție, un membru de partid se află într-una din următoarele situații:

  • punerea în mișcare a acțiunii penale;
  • începerea urmăririi penale;
  • dispunerea arestării preventive;
  • trimiterea în judecată;
  • condamnarea în primă instanță;
  • pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitivă cu executarea pedepsei privativă de libertate

Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj sau după caz Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cercetează speța și face propuneri către Biroul Permanent Județean sau Biroul Permanent Național, după caz. Biroul Permanent Județean sau, după caz Biroul Permanent Național la propunerea întemeiată a Comisiei Județene, respectiv a Comisiei Naționale de Etică, Integritate sau Arbitraj, poate dispune  următoarele sancțiuni:

  • Retragerea sprijinului politic;
  • Suspendarea din funcția politică;
  • Suspendarea din calitatea de membru de partid;
  • Excluderea din partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.