Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierii PNL Sălaj s-au opus în şedinţa CJ unui sprijin de 820.000 lei pentru unităţile de cult

PNL

Un proiect de hotărâre ce prevede acordarea a 820.000 de lei ca sprijin financiar pentru 269 unităţi de cult din Sălaj a stârnit numeroase polemici, vineri, în şedinţa de Consiliu Judeţean, grupul liberalilor cerând retragerea proiectului de pe ordinea de zi, invocând conotaţiile politice pe care le implică finanţarea bisericilor în preajma campaniei electorale. "Deja au apărut în spaţiul public suspiciuni în legătură cu finanţarea bisericilor şi cu campania electorală şi solicit să nu votăm acest acest proiect de hotărâre întrucât deja se vehiculează printre preoţi că PSD-ul dă bani la biserici şi PNL-ul se opune şi noi nu suntem de acord cu un asemenea demers", a precizat, în cadrul şedinţei, consilierul PNL Ioan Iepure.

Un alt consilier judeţean liberal, Radu Căpîlnaşiu, a precizat că deşi se anunţase că banii se dau pentru intervenţii de necesitate la lăcaşele de cult, banii sunt alocaţi în mod egal tuturor parohiilor. "Proiectul este unul de ajutor financiar şi nu-şi propune să acopere în totalitate solicitările pe care bisericile le-au făcut. Solicitările sunt de 9-10 ori mai mari decât sumele pe care putem să le punem la dispoziţie. Am avut în vedere nevoile pe care le au în principal bisericile din comunităţile mici, cu populaţie scăzută, din parohiile sărace. Din proiectele care au fost depuse şi admise în program, 226 sunt din mediul rural şi în principal din comunităţile mici, cu enoriaşi puţini şi sărace, şi 42 din mediul urban. Acest proiect nu poate primi conotaţii politice decât în măsura în care noi îl politizăm, pentru că nu este primul proiect de finanţare al CJ şi nu are legătură cu campania electorală", a subliniat, la rândul său, Tiberiu Marc (PSD), preşedintele CJ Sălaj.

Tiberiu Marc a adăugat că instituţia pe care o conduce a mai acordat astfel de finanţări şi în anii precedenţi, tuturor cultelor religioase din judeţ, în acest caz fiind vorba de un sprijin financiar pentru a permite activitatea în unităţile de cult care au dificultăţi în a funcţiona. "Nu este un gest care să salveze situaţia în totalitate, dar este un gest de ajutor într-o perioadă în care comunităţile mici care, din păcate, sunt îmbătrânite şi se depopulează, riscă să rămână şi fără acest sprijin şi anume un serviciu religios pe perioada de iarnă. Acesta este principalul motiv. Eu nu aş vrea să îi dăm alte conotaţii, pentru că nu am această intenţie", a conchis preşedintele CJ. Consilierul social-democrat Ioan Raţiu a menţionat, la rândul său, că finanţările vizează în principal intervenţii la acoperişuri, instalaţii electrice sau uşile de acces în biserici. Consilierul UDMR Tiberiu Csoka a adăugat faptul că valoarea totală a solicitărilor a fost de 24 de milioane de lei, din care se finanţează doar 3,36% adică 824.000 de lei. După mai bine o jumătate de oră de discuţii, proiectul a fost adoptat, cu 20 de voturi pentru şi 10 împotrivă - cele ale consilierilor PNL.

Potrivit expunerii de motive ce a însoţit proiectul de hotărâre, au fost declarate eligibile 269 de cereri de finanţare ale bisericilor din Sălaj, din care 222 cereri de finanţare pentru domeniul "Completarea fondurilor proprii necesare întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult cu venituri insuficiente" şi 47 cereri de finanţare pentru domeniul "Construirea şi executarea de reparaţii capitale la lăcaşurile de cult".

Consiliul Judeţean a alocat 2.000 lei pentru fiecare proiect eligibil depus la categoria "reparaţii curente şi dotări" şi 8.000 lei pentru fiecare proiect eligibil depus la categoria "construcţii de lăcaşuri de cult sau/şi reparaţii capitale", conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.