Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza refugaţilor: Preşedintele Germaniei cere Washingtonului o implicare deplină

germania frontiera

Preşedintele german, Joachim Gauck, a lansat miercuri un apel Statelor Unite, în cursul unei întâlniri cu Barack Obama, la o implicare deplină în faţa crizei migratorii cu care se confruntă Europa, scrie AFP. 

"Suntem conştienţi de faptul că este vorba despre o provocare umanitară majoră", a declarat Joachim Gauck, cu prilejul întrevederii avute la Casa Albă cu omologul său american. 

"Dorinţa mea este ca această conştientizare să nu existe numai în Europa, ci să fie reală şi în Statele Unite", a adăugat preşedintele german, al cărui rol este în mare parte reprezentativ, îndemnând la găsirea unei soluţii "pentru cei care fug din propria ţară", dar şi o soluţie pentru "atacarea cauzelor problemei". 

Arătate cu degetul pentru lipsa lor de reacţie în faţa acestei crize migratorii declanşate de conflictul din Siria, Statele Unite au anunţat la începutul lui septembrie că vor primi 10.000 de refugiaţi în următoarele 12 luni, o cifră care nu a redus criticile la tăcere. 

Temerea legată de o posibilă infiltrare a jihadiştilor ultraradicali pe această filieră ocupă un loc central în dezbaterea politică americană. 

La rândul său, Barack Obama a salutat miercuri "vocea clară" a preşedintelui german în faţa a numeroase crize internaţionale, de la "situaţia dramatică din Siria, cu necesitatea de a se aduce un răspuns umanitar crizei refugiaţilor, până la căutarea unei soluţii diplomatice pentru a împiedica Iranul să obţină arma nucleară". 

La sfârşitul lunii septembrie, şeful diplomaţiei americane, John Kerry, a lăudat comportamentul Germaniei faţă de această criză, apreciindu-l ca "un exemplu remarcabil", în contextul în care autorităţile de la Berlin au hotărât să primească între 800.000 şi un milion de solicitanţi de azil pe întreg anul 2015. 

Este prima vizită a unui preşedinte german la Casa Albă din 1997, când Roman Herzog a fost primit de Bill Clinton, reaminteşte AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.