Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

David Cameron se confruntă cu o provocare importantă la summitul de la Bruxelles

davidcameron

remierul britanic David Cameron se confrunta cu o provocare importanta la summitul de la Bruxelles de la sfârsitul saptamânii, în contextul în care Polonia, Slovacia, Cehia si Ungaria i-au respins propunerea vizând o restrângere a prestatiilor migrantilor europeni, comenteaza The Guardian online, potrivit Mediafax.

Fostul premier polonez Donald Tusk, presedintele Uniunii Europene, însarcinat sa medieze un acord pe tema renegocierii relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana (UE), a anuntat ca sefii de stat si de guverne vor trebui sa depuna un "efort suplimentar" în vederea ajungerii la un acord în acest sens.

El a facut acest anunt dupa ce Polonia, Slovacia, Cehia si Ungaria au ajuns marti la o pozitie comuna, prin care resping propunerile vizând limitarea ajutoarelor destinate copiilor muncitorilor migranti originari din Europa de Est - un punct-cheie în campania lui Cameron.

"Problema accesului la prestatii sociale continua sa se afle printre cele mai sensibile", a declarat Tusk în cadrul unei întâlniri cu premierul ceh Bohuslav Sobotka, care a prezidat un minisummit, luni, la Praga, al celor patru tari din cadrul Grupului V4 (sau de la Visegrad).

"Pozitia (membrilor Grupului) V4 este foarte clara. În acest sens, nu am nicio îndoiala: sunt necesare eforturi suplimentare pentru a se ajunge la un acord", a subliniat presedintele UE.

El a facut acest anunt în contextul în care Cameron urmeaza sa-si petreaca ziua de miercuri, înainte de summit, la sediul Guvernului, unde sustine o ultima runda de negocieri la telefon cu alti lideri UE înainte sa plece la Bruxelles.

Cameron pare ca a primit sprijinul printului William în privinta ramânerii Marii Britanii într-o Uniune reformata. Ducele de Cambridge a declarat ca abilitatea Marii Britanii de a coopera cu celelalte state membre este "fundamentul securitatii si prosperitatii" tarii.

Însa discursul pe care printul l-a sustinut la o ceremonie organizata de catre Foreign Office în vederea premierii unor diplomati britanici, i-a luat prin surprindere pe unii oficiali guvernamentali de rang înalt, care sugereaza ca discursul nu a fost o reeditare a interventiei reginei de dinaintea referendumului pe tema independentei Scotiei, în care Elizabeth a II-a le-a cerut alegatorilor "sa se gândeasca foarte atent la viitor".

Germania si Franta sustin ajungerea la un acord cu Cameron joi seara, ceea ce sugereaza ca poate fi atins un acord mai larg. Acest lucru i-ar permite premierului britanic sa revina de la Bruxelles vineri si sa convoace referendumul pe tema ramânerii sau nu a tarii în blocul european pentru luna iunie.

Însa asupra unui acord mai larg planeaza incertitudinea, din cauza unor detalii care urmeaza sa fie abordate în saptamânile urmatoare. Insistenta lui Cameron ca prevederile acordului sa fie considerate ireversibile a primit o lovitura dura dupa ce presedintele Parlamentului European (PE) a anuntat ca nu poate garanta acest lucru.

PE urmeaza sa aprobe legislatia secundara pe tema unora dintre cele mai controversate aspecte ale unui eventual acord - restrictionarea ajutoarelor acordate copiilor, limitarea prestatiilor sociale acordate muncitorilor care provin din state membre UE si care nu sunt si membre ale zonei euro.

Ar fi un lucru foarte neobisnuit ca PE sa opuna un vot de veto deciziilor luate de cei 28 de sefi de stat si de guverne, iar din cauza rolului Legislativului Cameron ar putea sa-si vada modificarile în domeniul bunastarii pe care eventual le-ar obtine intrând în vigoare mult mai târziu decât spera, si anume dupa ce britanicii vor vota în cadrul referendumului.

Cameron, care a declarat ca un acord încheiat cu liderii UE ar fi constrângator din punct de vedere juridic, a cerut asigurari ca PE va aproba modificarile - o promisiune pe care Martin Schulz i-a refuzat-o. Schulz a subliniat ca Legislativul nu va opune un vot de veto deciziilor liderilor UE si a catalogat negocierile cu premierul britanic drept "constructive", însa a insistat asupra rolului central al PE.

Cameron a cerut ca PE sa adopte saptamâna aceasta o declaratie prin care sa se angajeze ca se va supune deciziei adoptate la summit. Însa Legislativul nu va face acest lucru, deoarece este nevoit sa astepte Comisia Europeana (CE) sa prezinte modificarile legislative efectuate, pe care sa le examineze, ulterior, în vederea luarii unei decizii în acest sens. Însa propunerile CE pot fi prezentate numai dupa afllarea rezultatului referendumului din Marea Britanie.

Dupa ce documentele CE sunt prezentate, PE urmeaza sa accelereze procesul legislativ, a promis Schulz. Însa "eu nu pot sa ofer garantii în vederea unei legislatii viitoare. Niciun guvern nu se poate duce în vreun parlament si sa spuna «iata, aceasta este propunerea noastra, garantati rezultatul». Acest lucru nu este posibil într-o democratie", a subliniat presedintele PE.

Guvernul britanic a anuntat ca premierul a fost încurajat de întâlnirea cu Schulz si trei eurodeputati care reprezinta PE la negocierile cu Marea Britanie din partea principalelor trei grupuri politice paneuropene, si anume Gianni Pittella, din partea Aliantei Socialistilor si Democratilor, Manfred Weber, din partea Partidului Popular European si conservatorul Syed Kamall, din partea Conservatorilor si Reformistilor europeni.

"Toti trei si-au exprimat în mod clar sustinerea fata de propunerile prezentate si au anuntat ca sunt pregatiti în vederea unei adoptari rapide a unei legislatii europene de catre PE", a declarat o sursa guvernamentala britanica.

Problema ajutoarelor pentru copii si a modificarii sistemului securitatii sociale a dominat, de asemenea, discutiile pe care Cameron le-a purtat la Bruxelles cu Jean-Claude Juncker, presedintele CE. De asemenea, premierul britanic a discutat cu omologul sau ceh Sobotka la telefon. "Ambii au fost de acord ca sunt necesare discutii suplimentare în vederea stabilirii detaliilor", a declarat un purtator de cuvânt al Guvernului britanic.

Juncker - care a avertizat ca modificarile pot afecta sistemele securitatii sociale din întreaga Uniune - a insistat asupra faptului ca Bruxellesul nu a pregatit un "plan B" în eventualitatea unui esec la summit.

Statele est-europene membre UE insista asupra faptului ca o limitare a ajutoarelor pentru copiii muncitorilor migranti europeni care-si lasa acesti copii acasa poate fi aplicata doar celor care urmeaza sa migreze în Marea Britanie, dar nu si celor care se afla deja în aceasta tara. Ele vor ca aceste modificari sa fie valabile numai în Marea Britanie, ci nu în toata Uniunea.

Potrivit unui sondaj - întocmit la solicitarea lordului Ashcroft si publicat în editia de miercuri a tabloidului The Sun - în cadrul caruia au fost intervievate 28.270 de persoane din întreaga Uniune Europeana, 60% dintre respondenti doresc ca Marea Britanie sa ramâna în UE si doar unul din zece vrea ca aceasta tara sa paraseasca blocul european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.