Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA loveste in plin spionajul industrial. Sefi din domeniul mineritului trimis in judecata

secret

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

          1. CHIŞĂRĂU IACOB,director general al S.C. MOLDOMIN S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

        2. BERCHIMIŞ SORIN, director general la S.C. IPROMIN S.A, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

       - fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;  

      3.NEAMŢU GABRIEL, şef al structurii de securitate din cadrul S.C. IPROMIN S.A., la data faptelor,în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

    - favorizarea făptuitorului;

    - fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;

     În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

     La data de 29.04.2011, inculpatul CHIȘĂRĂU IACOB, în calitate de director general al S.C. MOLDOMIN S.A., a permis accesul reprezentanţilor societăți comerciale MINECO AG la documente (pentru studierea şi fotocopierea acestora) ce conţin date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată.

      Aceste informații, existente la S.C. MOLDOMIN S.A. ca bază de date geologice și care se refereau la perimetrul Moldova Nouă – Mina Centrală, au fost puse la dispoziție reprezentanților firmei respective, fără acordul prealabil al autorităţii competente.

Inculpatul CHIŞĂRĂU IACOB a pus la dispoziţia reprezentanţilor MINECO AG aceste date şi informaţii clasificate, în mod cu totul interesat de obţinerea unei funcţii în cadrul acestei firme, având în vedere că societatea MOLDOMIN se afla în insolvenţă, iar bunurile au fost scoase la licitaţie.

Pentru serviciile sale, inculpatul a fost recompensat de S.C. MINECO AG, recompensa constând în angajarea acestuia pe o perioadă nedeterminată, fiind remunerat cu suma de aproximativ 2.000 lei/lună, în perioada decembrie 2011 – aprilie 2012.

       La data de 16.10.2012, inculpatul BERCHIMIŞ SORIN, în calitate de director general la S.C. IPROMIN S.A., a permis accesul unui cetăţean rus, colaborator al MINECO AG, pentru studierea şi fotocopierea mai multor documente care conţineau date şi informaţii geologice, de natură tehnică, cu caracter de informaţie clasificată şi informaţii confidenţiale, cu privire la resursele minerale existente în perimetrul Moldova Nouă. 

       Acest lucru s-a realizat fără autorizarea şi/sau acordul prealabil al autorităţii competente.

În ziua de 19.10.2012,  cetăţeanul rus a fost oprit pe Aeroportul Internaţional „HENRY COANDĂ” din Bucureşti, iar cu ocazia percheziţiei corporale efectuate au fost descoperite documentele obţinute de la directorul general al S.C. IPROMIN S.A. – BERCHIMIŞ SORIN, atât în format electronic (CD), cât şi pe suport de hârtie.

         Pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală,inculpatul BERCHIMIŞ SORIN a aprobat 2 documente: Decizia de desecretizare, din 10.09.2012 şi Procesul – verbal de declasificare, din 17.09.2012, iar NEAMŢU GABRIEL a întocmit și semnat aceste înscrisuri,cunoscând că în cuprinsul lor se atestă fapte necorespunzătoare adevărului, şi anume că cele două înscrisuri au fost antedatate.

      Cei doi inculpaţi nu puteau semna, respectiv aproba cele două înscrisuri atâta timp cât autoritatea competentă le-a trimis acceptul de declasificare, prin fax, la data de 04.04.2013.

      În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

      Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

   Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.