Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dodon poate câștiga din primul tur

dodon

Retragerea candidatului Marian Lupu (PDM) din cursa pentru președinția Moldovei a fost o surpriză pentru toată lumea. Chișinăul vorbește doar despre această mutare. Bucureștiul se bucură, pentru că s-a creat senzația unei susțineri pentru Maia Sandu, candidatul pro european. Într-adevăr, odată cu această mișcare, putem afirma că Maia este în turul doi, dar s-ar putea să nu mai existe un tur 2.

Pentru publicul din București poate părea șocant la acest moment. Cum adică, dacă se retrage Lupu în favoarea Maiei, câștigă Dodon?

Da, există acest risc. Voturile lui Lupu se pot duce și către Dodon sau la fel de bine votanții PDM pot sta acasă. Cele 12-16 procente nu se duc automat către candidatul Maia Sandu, mai degrabă ai putea spune că nu se duc chiar deloc.

Între PDM și Maia Sandu există conflicte extrem de dure, sunt falii care despart cele două electorate. PDM-iștii sunt acuzați zilnic de Maia, sunt portretizați ca răul absolut.

Toată campania lui Sandu s-a axat pe demonizarea liderului PDM, Vlad Plahotniuc, ba mai mult, mesajele s-au radicalizat până  acolo încât liderul de opoziției să spună în discursuri: Plahotniuc la pușcărie.

Într-adevăr, pare că retragerea lui Lupu este un ”măr otrăvit”, un cadou în stilul calului troian. Susținerea acordată pare a fi jucată, astfel încât să fie exploatată de liderul socialist Igor Dodon care a încercat o mișcare tactică menită a-i convinge pe nehotărâții din sondaje, afirmând:

Ceea ce trebuia de demonstrat.

Ceea ce spuneam de câteva luni, s-a adeverit. Maia Sandu este candidatul comun convenit la Washington de Victoria Nuland cu Vlad Plahotniuc.

Acolo pe Plahotniuc au știut să-l convingă, au americanii metodele lor, au informația, investigațiile și dosarele lor. Iar Maia e o piesă în acea înțelegere.

De la bun început, am fost cu toții antrenați într-un teatru regizat de americani, care avea ca final fuziunea tuturor forțelor pro-guvernamentale și pro-europene într-o singură platformă electorală. Azi a sosit momentul adevărului și a ieșit la iveală acest joc. Acum putem vedea who is who.”

Cei prostiți de Plahotniuc, votați-o acum pe sfânta Maia. Votați un Chirtoacă în fustă, care la fel ca primarul de Chișinău vorbește frumos, dar va face jocurile Coordonatorului.

Pentru nehotărâții din sondaje, alipirea Maiei de Plahotniuc este un cel mai nociv lucru, asta și pentru că așa cum spuneam într-o analiza mai veche, în Moldova sunt două opoziții: cea a socialiștilor  și cea a pro-europenilor, iar atacurile dure a opoziției pro-europene la adresa guvernării tot pro-europene au făcut să pară mult mai credibil discursul socialiștilor, asta pentru faptul că Maia a fost la guvernare ani întregi alături de PDM.

Maia Sandu a reacționat extrem de prost la acest cadou. Pe scurt, a căzut într-o plasă și a început să replice vehement că nu are nevoie de electoratul PDM. Aproape că le-a spus acestora: nu am nevoie de votul vostru. Iată și declarația:

Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cât de puțină susținere are candidatul puterii, Marian Lupu. E un gest disperat care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. Cu el se poate înțelege.

Astfel, PD a hotărât să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susținerea lui Plahotniuc și promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decât scopul de a mă compromite.

Însă cetățenii vor înțelege ce stă în spatele acestui joc murdar. Vor înțelege că și Plahotniuc, și Lupu sunt niște lași.

Nici eu, nici oamenii din Moldova nu avem nevoie de sprijinul lui Plahotniuc. Oamenii vor ști să facă alegerea corectă.

O declarație corectă pentru un analist care trebuie să descifreze jocul politic, dar proastă pentru un om politic care are nevoie de orice vot, chiar și pe cel al dușmanului său.

În acest moment, Dodon are 42-43%.  În mediul rural domină de departe. În Chișinău, Maia are superioritate, dar să nu uităm că acum câțiva ani Dodon a pierdut primăria Chișinăului doar la 2 procente. Pe lângă toate aceste, beneficiază și de faptul că Voronin nu și-a desemnat un candidat, dar electoratul său va vota pe omul Moscovei,  Igor Dodon, doar de dragul amintirilor vremurilor trecute

Cu alte cuvinte, în Moldova există mai mult ca oricând riscul ca alegerile prezidențială să se tranșeze într-un singur tur, mai ales dacă vor mai fi retrageri și pe partea stângă a electoratului, în speță chiar candidatul lui Usatîi, Ciubașenco.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.