Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele coaliţiei iau cu asalt ultima CAPITALĂ a Statului Islamic

siria, mayadin

Mayadin este noua "capitală administrativă" a grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, locuită deopotrivă de jihadişti şi civili, şi este ţinta raidurilor aeriene din ce în ce mai devastatoare, a relatat joi publicaţia franceză Le Monde, conform agerpres.

Oraşul, devenit centrul "califatului", va fi scena următoarei campanii terestre împotriva Statului Islamic, poate ultima, comentează sursa citată.

Citeşte şi: SUA au CONFISCAT un zgârie-nori din inima Manhattan-ului, controlat de Iran - FOTO

În prezent, Mayadin este scena unor tragedii permanente. Astfel, 60 de morţi, în majoritate deţinuţi,au fost ucişi la 27 iunie în urma unui raid aerian asupra unei închisori în care Statul Islamic îşi închidea oponenţii în acest oraş sirian de pe malul Eufratului, la 500 km est de Damasc şi la 100 km de graniţa cu Irakul.

În noaptea de 25 spre 26 mai, 106 persoane, între care 40 de copii, au fost ucise după raiduri ale coaliţiei internaţionale împotriva unui cartier locuit de presupuşi membri ai Statului Islamic. La 18 iunie, asupra oraşului s-au abătut rachete balistice iraniene. Cu o zi înainte, raidurile au vizat o şcoală, un oficiu poştal, un fost comisariat şi împrejurimile unei clinici, ucigând o familie de patru persoane, refugiaţi din Deir Ezzor (est), capitala provinciei cu acelaşi nume, unde mai bine de doi ani se duc lupte neîntrerupte între gruparea jihadistă şi regimul sirian. Nici localităţile din jur nu sunt mai ferite de violenţe.

Citeşte şi: Fostul secretar american de stat Henry Kissinger, primit de preşedintele rus, Vladimir Putin

Mayadin datorează acest potop de foc reputaţiei sale de neinvidiat de a fi "noua capitală administrativă" a Statului Islamic după regruparea a sute de combatanţi jihadişti, în timp ce fiefurile grupării de la Mosul, în Irak, şi de la Raqqa, în Siria, sunt pe cale să fie recucerite de forţele antijihadiste. Printre aceşti combatanţi se află "HVT" (high value targets sau ţinte de înaltă valoare adăugată, potrivit terminologiei coaliţiei internaţionale).

"Gruparea Statul Islamic a redesfăşurat eşalonul superior de cadre, inclusiv comandamentul de operaţiuni externe în regiunea Mayadin din momentul în care Statele Unite şi aliaţii lor din teren au început să încercuiască Raqqa. De fiecare dată când coaliţia se apropie, Statul Islamic se deplasează", remarcă Jennifer Cafarella, analistă la think tank-ul american Institute for the Study of War, citată de Le Monde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.