Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hayssam Omar, mărturisiri din puşcărie: 'Vorbesc mult cu mine însumi'

omar-hayssam

Omar Hayssam, omul acuzat că a orchestrat răpirea jurnaliştilor români în Irak în 2005, devenit singura persoană condamnată pentru terorism în România, se desfăşoară pe Faceboook, chiar dacă se află în spatele gratiilor. După ce a început în forţă pe reţeaua de socializare, dezvăluind cum l-a cunoscut pe Traian Băsescu şi cum a ajuns să finanţeze campania acestuia din 2004, Hayssam Omar face noi mărturisiri din închisoare.

Vezi şi: Teroristul condamnat Omar Hayssam, dezvăluiri grave despre relaţia cu Băsescu

Într-un mesaj semnat de "Echipa de apărare", singurul om condamnat pentru terorism în România afirmă că şi-a petrecut 20% din viaţă în spatele gratiilor. Acesta povesteşte cum îţi petrece timpul şi cum s-a "românizat".

Vezi şi: Detalii noi despre cum a fugit Omar Hayssam din România

Mesajul lui Hayssam Omar:

"Un străin care traieşte vreme îndelungată în altă țară, începe încet-încet să găndească în limba acelei țâri, pe măsura ce noua patrie înlocuieşte în toate obiceiurile şi în toate aspectele vieții cultura în care a crescut.

Ultimele lucruri pe care le va face străinul în limba cea nouă vor fi înjuratul, număratul şi socotitul. Cănd mi-am dat seama că pot calcula şi înjura mai degrabă în româna decăt în arabă, am realizat că devenisem mai mult român decât sirian.

În închisoare vorbesc mult cu mine însumi. Pentru că n-am cu cine altcineva. Desigur, telefonez atât cât îmi permite legea şi vorbesc cu familia. Familie pe care o invit din ce în ce mai rar la vorbitor, pentru că şi aici, tot la telefon vorbim, fiind separați de un geam gros şi murdar. La ce sa îmi aduc baieții până la Mărgineni dacă nu ii pot imbrățişa?

Vezi şi: Omar Hayssam îl distruge pe Traian Băsescu: Nu a existat nicio răpire, am fost forțat să plec

Cu lumea vorbesc la telefon, cu porția. Cu personalul penitenciarului vorbesc atât cât şi cănd trebuie. Îmi rămâne mult timp să vorbesc cu mine însumi. Uneori vorbesc în arabă, uneori în română.

Viața în închisoare e tihnită în felul ei. N-ai aşteptări, nici surprize. Totul se desfăşoară riguros şi monoton. Zilele sunt la fel, atăt de la fel, ca nu ştii dacă să blestemi sau să-I mulțumeşti lui Dumnezeu.

Am 53 de ani. O cincime din viată s-a dus în puscărie, în fuga, în surghiun, în puşcării străine, într-o libertate aflata sub amenințarea puşcăriei.

Din 100 de zile, 20 le-am petrecut închis. Din 100 de minute, 20 s-au scurs după gratii sau în umbra lor.

Vezi şi: INTERCEPTĂRI din dosarul lui Omar Hayssam arată cum era implicat numele lui Traian Băsescu

Am citit multe carți în ultimii ani. Fără libertate şi fără perspectiva libertății, îți rămâne înțelepciunea. Îți hrăneşti sufletul în speranța că va zburda liber pe cănd trupul e închis.

O carte minunată mi-a fost recomandată de fiul meu, înca şi mai român decăt mine, carte pe care el a citit-o la îndemnul unui prieten român. O carte despre închisoare scrisă de un autor rus îndelung intemnițat, Alexander Soljenitin. 'O zi din viata lui Ivan Denisovich'.

Despre cartea asta realizezi căt e de minunată doar atunci cănd ai ajuns la ultimele fraze.

Cănd îți dai seama că toate cele descrise în zeci de pagini nu s-au petrecut într-o viață de om, ci într-o singură zi. O zi cât o viată, aşa cum sunt toate zilele în închisoare.

Vezi şi: Omar Hayssam spune cine este celebrul 'Profesorul'

Ivan Denisovich a trăit în gulag zece ani.

'Astfel de zile a trăit Ivan Denisovich, in lagăr, trei mii şase sute cincizeci şi trei. Iar dacă socotim şi anii bisecți, trebuie să adăugăm incă trei zile…'

M-am luminat cănd am închis cartea. N-am plăns, eram aproape fericit. Oamenilor le place sa citească despre oameni ca ei… Multumiților le plac poveştile cu mulțumiți, necăjiților cele cu necăjiți, condamnaților le plac istorisirile despre condamnați… N-am plăns atunci.

Îmi vine puțin să plăng acum, cănd împlinesc, la răndul meu, cele 3656 de zile de lagăr."

Vezi: Omar Hayssam spune totul despre relația sa cu Băsescu: Am avut o înțelegere

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.