Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INVAZIE Militarii ruși au EXERSAT un ATAC asupra țărilor baltice

sputnik
Zapad-2017

Ministrul lituanian al apărării a afirmat marţi că un atac împotriva ţărilor baltice a fost simulat în cadrul exerciţiilor militare ruso-belaruse Zapad şi a denunţat 'agresivitatea' Moscovei, informează AFP.

"A avut loc o simulare a unui atac dinspre Federaţia Rusă contra tuturor ţărilor baltice" (Lituania, Letonia şi Estonia), a declarat Raimundas Karoblis pentru jurnalişti, fără a preciza sursa acestei informaţii, scrie agerpres.ro.

Citește și: Toți angajații sunt vizați! Cum se vor calcula salariile din 2018 și ce salarii ar putea să scadă

Exerciţiile 'Zapad-2017' (Vest-2017) au avut loc în perioada 14-20 septembrie în vestul Rusiei şi în Belarus.

Ministrul lituanian a dezminţit că aceste exerciţii au fost "de natură strict defensivă" şi îndreptate împotriva unei ameninţări teroriste, cum a declarat Rusia, afirmând că au fost simulate inclusiv "acţiuni convenţionale" ofensive împotriva ţărilor membre ale NATO.

Citește și: Vestea care va bucura milioane de șoferi: Ce ordonanță a aprobat, astăzi, Senatul

"Chiar dacă Rusia a evitat o retorică provocatoare, am remarcat atitudinea sa agresivă în timpul pregătirii şi derulării exerciţiilor", a adăugat el.

Potrivit ministrului, 'Zapad' a confirmat că Rusia este capabilă să lanseze un atac împotriva ţărilor baltice în termen de 24 de ore.

Citește și: Veste bună pentru iubitorii Coca-Cola! Ce aromă interesantă a lansat producătorul

Potrivit autorităţilor ruse, 12.700 de soldaţi au participat la aceste exerciţii, însă şeful spionajului militar lituanian, Remigijus Baltrenas, a estimat că numărul lor a fost 'de câteva ori' mai mare.

Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi conflictul din estul Ucrainei au făcut ca tensiunile dintre NATO şi Moscova să ajungă la cel mai ridicat nivel de la sfârşitului războiului rece.

Citește și: Chinezii au dat lovitura! Ce producători de mezeluri au cumpărat în România

Şeful forţelor armate lituaniene, generalul Jonas Vytautas Zukas, a declarat marţi că Vilniusul îşi va continua discuţiile cu aliaţii săi în vederea întăririi prezenţei forţelor navale şi aeriene ale NATO. Alianţa a trimis deja în acest an un batalion multifuncţional în fiecare dintre ţările baltice şi în Polonia, pentru a-şi întări flancul estic, spre nemulţumirea Moscovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.