Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ISTORIE în Venezuela. Urmașii lui Hugo Chavez au pierdut Parlamentul

Venezuela

Opoziţia venezueleană l-a ales duminică seară ca preşedinte al Adunării Naţionale, unde este majoritară, pe deputatul Henry Ramos Allup, care a promis să redea parlamentului un caracter autonom, relatează AFP. 

"S-a terminat cu această Adunare Naţională supusă puterii executive", a declarat Henry Ramos Allup, aflat cu începere de marţi la conducerea unui parlament care, pentru prima dată după 16 ani, va avea o majoritate din opoziţie. 

Opoziţia preşedintelui Nicolas Maduro, moştenitor al fostului şef al statului Hugo Chavez, a câştigat majoritatea în parlament la alegerile legislative de la 6 decembrie. Victoria sa este cu atât mai importantă, cu cât a atins majoritatea calificată de două treimi din locuri. 

Henry Ramos Allup, lider al Acţiunii Democratice (AD) - partidul cel mai puternic din Venezuela înainte ca Hugo Chavez să ajungă la putere în 1999 - a obţinut duminică 62 de voturi, contra 49 pentru Julio Borges, reprezentant al partidului Primero Justicia (centru dreapta). 

La scrutinul de duminică au participat 111 dintre cei 112 deputaţi ai opoziţiei aleşi la 6 decembrie. Un parlamentar a fost absent din cauza unui accident. 

Miercuri, trei dintre aceşti parlamentari şi-au văzut alegerea suspendată, după un recurs în faţa tribunalului Suprem de Justiţie (TSJ) depus de Partidul Socialist Unificat din Venezuela (PSUV), formaţiunea socialistă a preşedintelui Nicolas Maduro. 

Cel puţin provizoriu, decizia privează coaliţia opoziţiei, reunită sub numele Masa Unităţii Democratice (MUD), de majoritatea sa de două treimi (112 locuri din totalul de 167) în parlamentul monocameral de la Caracas. 

Majoritatea calificată oferă taberei politice care o deţine largi prerogative, printre care convocarea unui referendum, înfiinţarea unei adunări constituante, chiar să ducă la plecarea anticipată a preşedintelui prin reducerea mandatului acestuia. 

Cu toate acestea, MUD a anunţat că toţi cei 112 deputaţi ai săi îşi vor prelua mandatul la 5 ianuarie, aşa cum este prevăzut. Henry Ramos Allup a confirmat această decizie, calificând suspendările ca "frauduloase". 

"Nicio decizie birocratică şi cu atât mai puţin una luată de un organism lipsit de la început de legitimitate nu poate perturba, nici să facă să eşueze ori să fure voinţa populară", a declarat deputatul venezuelean.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.