Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Laureaţii Premiului Nobel cer Chinei să-i permită lui Liu Xiaobo să se trateze în străinătate

Liu Xiaobo

Peste 150 de laureaţi ai Premiului Nobel i-au cerut preşedintelui chinez Xi Jinping să-i permită disidentului Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, bolnav de cancer de ficat în fază terminală şi eliberat condiţionat, şi soţiei sale să primească tratament în Statele Unite, potrivit unei scrisori publicate vineri de organizaţia pentru drepturile omului Iniţiative pentru China, relatează DPA, potrivit agerpres.

Liu Xiaobo, în prezent în vârstă de 61 de ani, a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru "incitare la subminarea puterii de stat", după ce a coredactat un manifest, Carta 08, privind respectarea drepturilor omului şi introducerea alegerilor în China.


Citeşte şi: SUA au CONFISCAT un zgârie-nori din inima Manhattan-ului, controlat de Iran - FOTO

Soţia sa, Liu Xia, care se află în arest la domiciliu de şapte ani, este şi ea bolnavă, se arată în scrisoarea semnată de 154 de laureaţi ai Premiului Nobel.

"Cerem guvernului chinez să le acorde din motive umanitare lui Liu Xiaobo şi soţiei sale posibilitatea de a călători în Statele Unite pentru a primi tratament medical", se arată în scrisoare, care avertizează că "timpul se scurge".

Scrisoarea i-a fost trimisă şi preşedintelui american Donald Trump, secretarului de stat american Rex Tillerson şi ambasadorului SUA în China, Terry Branstad.

Japonia IMPUNE o măsură dură solicitanţilor de azil. După expirarea vizelor, vor fi ÎNCHIŞI

Liu şi soţia lui au cerut autorităţilor chineze să le permită să plece în străinătate, însă cererea nu a fost aprobată, a declarat joi avocatul lor, Shang Baojun.

Autorităţile chineze au declarat că cei doi nu pot părăsi ţara, invocând o lege care interzice plecarea persoanelor care nu şi-au ispăşit sentinţa sau au fost condamnaţi pentru punerea în pericol a intereselor statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.