Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Răzvan Ungureanu, fost şef SIE, atac la Băsescu în scandalul ofiţerului acoperit

basescu mru

Mihai Răzvan Ungureanu, fost director SIE timp de 5 ani, nu s-a implicat prea mult în scandalul "Ponta - ofiţer acoperit", deşi era unul dintre oamenii care ar fi putut comenta competent pe subiect. Ultimul premier PDL vine abia acum cu o serie de informaţii, într-un interviu pentru ziare.com. Surprinzător, MRU este foarte critic la adresa lui Traian Băsescu, pe care îl acuză că a târât serviciile în scandalul politic, şi chiar pare să-i ia apărarea lui Victor Ponta.

Mihai Răzvan Ungureanu declară că preşedintele nu i-a cerut nume de ofiţeri acoperiţi cât timp a fost director SIE. Mai departe, MRU desfiinţează pretenţia lui Traian Băsescu la asemenea informaţii.

"Legea e clara si spune ca nimeni nu are voie sa afle sursele, metodele de lucru, tehnica interna a obtinerii unei informatii. In domeniul securitatii nationale, exista norme imperative care stipuleaza limitativ conditiile in care asemenea informatii ar putea fi comunicate. Nu exista o prevedere explicita in legislatie care sa autorizeze presedintele sa aiba acces la numele personalului care desfasoara activitate informativa. Mai mult, daca citim legea securitatii nationale, observam ca presedintele nici nu apare ca beneficiar al informatiei, beneficiarul fiind CSAT ca organism. Deci toti si in mod egal. Concluzia este ca, daca dorim ca o anumita functie sau un anumit organ al statului sa aiba acces la astfel de informatii, atunci trebuie modificata legislatia, pentru ca pe ce avem acum acest lucru nu este posibil.

Nu exista un abuz al SIE. Trebuie sa intelegem un lucru, calitatea de angajat al unui serviciu e supusa unei legi a secretului absolut. Cand cineva, de la altitudinea functiei de presedinte, vine si spune fara dovezi ca X este ofiter al cuiva, e in teritoriul declaratiei politice foarte riscante, nu insa neaparat si in teritoriul adevarului.

Iar declaratia politica primeste valoare de adevar doar pentru ca o pronunta o functie mare. Acesta e argumentul autoritatii. Din motive de ordin politic, serviciile au devenit subiect al declaratiilor. Iar serviciile sunt foarte vulnerabile pentru ca nu se pot pronunta public. Competentele si caracterul activitatii, conform legii, presupun o doza foarte mare de discretie", declară fostul şef SIE, pentru ziare.com.

Mihai Răzvan Ungureanu susţine că nu există nicio modalitate legală de a afla dacă Victor Ponta a fost sau nu ofiţer acoperit SIE. În lipsa unor proble, afirmaţiile preşedintelui nu au nicio valoare, mai spune acesta.

"Sunt legi care functioneaza foarte clar. De fapt, toata aceasta enorma petarda demonstreaza doua lucruri: cumplita ignoranta a clasei politice si a publicului sensibil fata de intemeierea legala si rolul serviciilor, dar si profundul cinism al oamenilor politici vis a vis de institutii cu caracter delicat si rol important in sistemul national de aparare. Starnesti scandalul, ii faci pe toti sa se ocupe de subiect si ocupi mediatic scena. Nu a fost semnal de alarma, a fost o pronuntare. Daca exista incalcarea legii, trebuie sa existe si o proba. Daca nu exista proba, sunt doar vorbe", mai spune MRU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.