Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nervi și replieri în PNL. Cel mai sumbru scenariu la locale. Congresul, pus în cui

gorghiu blaga

Conducerea   liberală caută  să pună batista  pe  țambal  după  alegerile  locale. În fața  unui eșec  deja  prefigurat  de o parte  a  actualei conduceri, tandemul  Blaga - Gorghiu  au retras  de pe  masă  varianta  unui  Congres  care să aibă loc  după acest  scrutin,  ce era  menit să  tragă linie pentru fuziunea  făcută și să revitalizeze partidul în perspectiva alegerilor  parlamentare  din noiembrie.

Inițial, vechii liberali sperau în obținerea unui rezultat electoral care  să-i avantajeze în perspectiva unui Congres.  La data fuziunii,  ei  dispuneau de circa  două treimi din toate poziţiile cheie de la nivelul Marelui Partid Naţional Liberal. PDL a intrat în procesul de fuziune mulţumindu-se cu restul, ca  ulterior,  în perioada de tranziție, ei să acapereze mai mult de jumătate dintre poziţiile de conducere.

Factura pentru un eşec în alegerile locale este direct proporţional cu  raporturile de putere din interiorul partidului. Principala responsabilitate pentru un previzibil eşec ar  fi căzut mai mult pe reprezentanţii fostului PDL, pentru că ei se află la cele mai multe butoane. Înfrângerea  ar  fi trebuit  pusă pe seama lor și implicit,  asumată de Blaga.

Conștient de  acest pericol, care i-ar  fi pus în pericol actuala poziție și planurile  inițiale de a  se retrage, după finalizarea procesului de unificare, în postura de secretar general al partidului, Vasile Blaga a dat semnalul strângerii rândurilor.

''Nu cred că ar fi bine, din punctul meu de vedere, împărtăşit de mulţi colegi. (...) Nu de Congres îi e frică cuiva, ferească Dumnezeu! Partidul are foarte mult de lucru în perioada următoare. E de discutat. Eu nu am nimic împotrivă, nici pentru, dar punctul meu de vedere este că nu cred că nu ar fi bine să avem congres înainte de alegerile generale, trebuie să ne pregătim aşa cum trebuie să câştigăm'', s-a pronunțat recent co-președintele PNL.

Dezastrul care se anunță la însă București i-au făcut  și pe vechii liberali să se replieze, susțin  surse din PNL. "Orice eșec la București este contabilizat și de Gorghiu și ai  ei. Nu-și poate permite  să arunce  cu sancțiuni în dreapta  și în stânga  după ce  strategia impusă de ea  la Capitală nu  va  da  rezultate. O înfrângere la Capitală este  una a întregii  conduceri, nu doar a filialei",  susțin surse liberale.

Nemulțumirea este  cu atât mai mare în partid  cu  cât PNL a dispus de toate  atuurile  posibile. Ultima  jumătate  anului 2015 și debutul lui 2016 situa PNL  umăr la umăr cu PSD, cotate la 35 — 40%. Percepția  că PSD părea un partid învins și lipsit de energie, incapabil să lupte nici măcar pentru ce a realizat în anii de guvernare, i-a făcut pe liberali să  aibă așteptări  mari:  au  impus  filialelor  co cotă națională de 37% și au fixat ca țintă maximală depășirea pragului psihologic de 40 de procente.

Perceput ca principalul învingător al anului 2015 și ajungând să ocupe poziția de principal favorit în alegeri prin câștigarea alegerilor prezidențiale de către Klaus Iohannis, precum și asocierii constante cu acesta, PNL nu  a știut însă  să fructifice  nici asocierea PSD cu fenomenul corupției datorat raidurilor DNA care au neutralizat mare parte din baronii locali, nici alegerea unui nou președinte de partid, condamnat penal,  cu atât mai puțin pierderea guvernării de către social-democrați.

Drept urmare existau  toate  condițiile  să se creadă că PNL va capitaliza anul electoral 2016. Tocmai această percepție este cel mai mare dușman al PNL și cel mai mare aliat al PSD. Eroarea  conducerii PNL a  fost  să se  culce  pe laurii datorați fie eșecurilor PSD, fie acțiunilor întreprinse de alții -Iohannis, DNA.  În timp ce  pentru PSD, pierderea guvernării nu  i-a blocat atuurile,  ci doar a blocat  maximizarea efectelor acestora, pentru PNL, rămânerea în umbra lui Iohannis, ca unică strategie electorală, a limitat potențialul de creștere, mai ales în contextul primului moment electoral — alegerile locale.

Impunerea alegerilor pentru primari doar  într-un singur tur, inclusiv  cu aportul liberalilor, a  constituit principala greșeală de calcul. Zona de dreapta este mult mai fragmentată pe scena politică decât cea de stânga, iar scăderea în sondaje a liberalilor  din ultiem vreme s-a contabilizat în favoarea unor partid ca  PMP, M 10  inclusiv în beneficiul candidatului indpendent al Primăria Caputalei, Nicușor Dan.

PNL nu a reușit  să gestioneze în mod eficient nici  fuziunea   cu PDL la nivel local, în timp ce PSD  poate organiza mult mai ușor în alegerile locale, cu atât mai mult cu cât beneficiază încă de un număr considerabil de aleși locali. În 2012, PSD a reușit să câștige 22 de funcții de președinte de consilii județene, PNL+PDL — 15 funcții, UDMR — două, PC una și UNPR una. În privința primăriilor și locurilor în consiliile locale și județene, dintr-un total de 3.187 de primari, 1.338 membri ai consiliilor județene și 40.311 de membri ai consiliilor locale, USL (PSD+PNL+PC) a obținut majoritatea (1.322 de mandate de primari), urmat de PNL și PDL (total 762 de mandate), PSD singur — 378 de mandate și UDMR — 203 mandate.

La această oră, o bună parte  din membrii conducerii liberale  sunt  sceptici că vor reuși să repete performanțele cumulate de acum patru ani. Analiza alegerilor locale nu va mai fi urmată de sancționarea  filialelor codașe decât, poate, în cazuri excepționale, susțin sursele citate. Tranșarea raporturilor de putere în  partid  va  fi amânată pentru anul viitor, pentru a   evita adâncirea faliei între  noii parteneri și luptele  interne putere,  un scenariu care ar  dinamita  orice   șansă de revenire  la alegerile  parlamentare ce  vor urma.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.