Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opt sârbi bosnieci, arestaţi pentru implicare într-un masacru din anii '90 din Bosnia

bosnia

Opt sârbi din Bosnia au fost arestaţi marţi, fiind acuzaţi de masacrarea a circa 120 de bărbaţi şi băieţi musulmani bosniaci, în timpul conflictului etnic din anii 1990, a anunţat Parchetul din Sarajevo, informează AFP şi Reuters. În iulie 1991, aceşti bărbaţi, pe atunci membri ai forţelor armate sârbe din Bosnia, 'au participat la plasarea în detenţie ilegală a circa 120 de bărbaţi, dintre care 15 erau minori la acea dată', a precizat Parchetul într-un comunicat.

Într-o primă etapă, persoanele erau deţinute în satul Miska Glava (nord-vest), unde au fost torturate şi supuse unor rele tratamente timp de mai multe zile. Cincisprezece dintre ele au fost împuşcate imediat după arestarea lor, altele au fost executate în localitatea vecină Ljubija, potrivit aceleiaşi surse. 'Doar câţiva au supravieţuit, iar mărturiile lor au ajutat la elucidarea acestei crime', a subliniat Parchetul, adăugând că cei opt suspecţi au fost cu toţii arestaţi în regiunea Prjedor (nord-vest), nu departe de locurile unde au fost comise aceste crime de război.

Liderul militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, este judecat în prezent la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TIPY), fiind acuzat de genocid şi crime împotriva umanităţii, dar şi în legătură cu violenţele care au avut loc în regiunea Prjedor. Forţele sârbe au preluat controlul asupra acestei regiuni în aprilie 1992 şi au declanşat o campanie de epurare etnică, menită să alunge populaţia non-sârbă. Conflictul din Bosnia s-a soldat cu circa 100.000 de morţi, conform Agerpres. Mai mult de 80 de oameni au fost condamnaţi de Tribunalul de la Haga pentru crime comise în timpul conflictelor interetnice care au avut loc în anii 1990 pe teritoriul fostei Iugoslavii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.